Ślimaczki z ciasta francuskiego z boczkiem
Ślimaczki z ciasta francuskiego z boczkiem to super szybka i bardzo prosta przekąska na nadchodzącą imprezę sylwestrową! Przygotowuje się je w dosłownie 10 minut. 😉 Śmiało mogę powiedzieć, że każdy będzie w stanie je przygotować 😉 Zapraszam do wypróbowania. 😉
Składniki na ślimaczki z ciasta francuskiego z boczkiem
(około 12 ślimaczków):
1 opakowanie ciasta francuskiego (270 g)
100 g boczku wędzonego w plastrach
100 g sera żółtego w plastrach
1 czerwona papryka
3-4 łyżki kukurydzy konserwowej
2 łyżki ketchupu
2 łyżki majonezu
pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
1. Ciasto francuskie rozwijamy na stolnicy. Następnie smarujemy je sosem powstałym poprzez wymieszanie ketchupu i majonezu (zostawiamy 3 cm od strony jednego z dłuższych boków).
2. Na wysmarowanej powierzchni rozkładamy plasterki sera, a następnie przykrywamy je plasterkami boczku.
3. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kosteczkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Paprykę i kukurydzę rozrzucamy na powierzchni boczku.
4. Całość oprószamy pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Ciasto francuskie zawijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku, rozpoczynając od posmarowanego boku (ta nieposmarowana ma być na zewnątrz, aby końce ciasta dobrze się skleiły). Powstały rulon kroimy w plastry o grubości 2-3 cm i wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Ślimaczki pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Smacznego!
Jeden komentarz
Lena
pychotka 🙂