zupa chrzanowa 3
obiad

Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa to pyszna, aromatyczna i ciekawa zupa, którą gorąco polecam przygotować na Wielkanocny stół. Zupę chrzanową gotuję na żeberkach wieprzowych z dodatkiem białej kiełbasy. Pod koniec gotowania dodaję tarty chrzan, a następnie miksuję zupę na gładki krem. Zupę chrzanową podaję z ugotowanym na twardo jajkiem oraz świeżym pieczywem. Zupa chrzanowa jest lekko pikantna, sycąca i bardzo smaczna. Zupa chrzanowa skradła serca moich domowników i w tym roku podczas świąt pojawi się ponownie, zamiast tradycyjnego żurku. Zmiany są dobre. 😉 Jeszcze raz polecam wypróbować mój sprawdzony przepis na zupę chrzanową.

Składniki na zupę chrzanową:
2 i 1/2 litra wody
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
500 g ziemniaków
2 ząbki czosnku
400 g żeberek lub kości wieprzowych
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu
1 płaska łyżka soli
1 łyżka majeranku
400 g białej surowej kiełbasy
3 łyżki tartego chrzanu
1/2 szklanki mleka

szklanka o pojemności 250 ml

zupa chrzanowa1

Przygotowanie:
1. W średniej wielkości garnku umieścić żeberka lub kości wieprzowe. Dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa czyli dwie marchewki, pietruszkę, por oraz seler. Wlać 2 i 1/2 litra wody. Dodać płaską łyżkę soli, łyżeczkę pieprzu, dwa liście laurowe i trzy ziarenka ziela angielskiego. Dorzucić również obrane ząbki czosnku. Garnek przykryć pokrywą i postawić na gazie. Wybrać palnik o średniej mocy. Bulion zagotować, zmniejszyć moc palnika, tak aby wywar tylko mrugał i gotować przez godzinę.
2. Po tym czasie do zupy dodać białe, surowe kiełbasy. Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę. Dodać do zupy i gotować przez 20-25 minut, do miękkości ziemniaków. 
3. Mięso i białą kiełbasę wyłowić i odłożyć na talerzyk. Z zupy usunąć również liście laurowe i ziele angielskie.
4. Do zupy dodać majeranek oraz tarty chrzan. Wlać pół szklanki mleka i wymieszać. Zupę gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie sprawdź smak zupy i ewentualnie dodaj soli, pieprzu czy odrobinę chrzanu.
5. Zawartość garnka zmiksować za pomocą blendera ręcznego typu żyrafa do uzyskania gładkiej konsystencji kremu. Białą kiełbasę pokroić w plastry i dorzucić do garnka z zupą. Zupę chrzanową podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i świeżym pieczywem. Smacznego!

zupa chrzanowa 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *