Łazanki z kapustą i grzybami
Kolejną moją propozycją na wigilijny stół są łazanki z kapustą i grzybami! Makaron możecie zrobić sami lub kupić. My akurat robiliśmy sami makaron i trzeba jednak trochę siły włożyć w wyrabianie ciasta, by wyszedł taki jak chcecie 😉 Nie spodziewałem się, że połączenie makaronu i kapusty może mieć tak znakomity smak! Dlatego polecam, tym którzy w życiu nie jedli łazanek z kapustą i grzybami. To był również i mój pierwszy raz, kiedy je jadłem 😉
Składniki na makaron:
250 g mąki pszennej
2 jajka
sól
opcjonalnie jedna łyżka wody
Składniki na kapustę z grzybami:
0,5 kg kapusty kiszonej
1 cebula
50 g suszonych grzybów
2 łyżki masła do smażenia
sól, pieprz, kminek, cukier
opcjonalnie 1 łyżka sosu sojowego
Przygotowanie:
Grzyby moczymy w wodzie przez około 2 godziny, a następnie gotujemy je około 20 minut. Następnie odcedzamy je i drobno kroimy. Kapustę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie gotujemy ją w wodzie po grzybach do miękkości przez kilka minut. Odcedzamy i drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę. Smażymy, aż się zarumieni, następnie dodajemy kapustę, grzyby oraz sos sojowy. Doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy i dolewamy około 1/2 szklanki wody, dusimy pod przykryciem około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie robimy ciasto na makaron. Na stolnicę wysypujemy mąkę oraz szczyptę soli, robimy studzienkę do której wbijamy 2 jajka i zagniatamy. (Jak dodamy za dużo mąki lub ciasto się nie będzie kleić to dodajemy odrobinę wody.) Ciasto powinno być całkiem twarde. Następnie wałkujemy je na cienki placek i zostawiamy na chwilę, by przeschło. Wycinamy z niego kwadraciki i gotujemy w osolonej wodzie. Makaron odcedzamy i mieszamy go z pozostałymi składnikami. Smacznego 😉
Jeden komentarz
piegusek
łazanki uwielbiam ale nigdy nie gościły u mnie na stole wigilijnym…. może powinny?