kotlety ruskie 4
obiad

Kotlety ruskie

Kotlety ruskie to nic innego jak kotlety przygotowane z farszu do pierogów ruskich. Kotlety ruskie składają się z ziemniaków i twarogu. Na pewno przypadną do gustu fanom ruskich, są równie smaczne, a do tego znacznie szybsze do zrobienia. Kotlety ruskie to pyszny i tani obiad dla całej rodziny. Dodatkowo do ich przygotowania możemy użyć ziemniaków, które pozostały nam z obiadu z dnia poprzedniego, więc nic się nie marnuje. Jako dopełnienie dania można podać sos pieczarkowy, wówczas mamy super danie jarskie. Kotlety ruskie można również podawać w towarzystwie gulaszu. A Wy z czym podajecie kotlety ruskie?

Składniki na kotlety ruskie:
1 i 1/2 kg ziemniaków
250 g twarogu półtłustego
1 duża cebula
1 jajko
bułka tarta
sól, świeżo zmielony pieprz
olej rzepakowy do smażenia

kotlety ruskie 6
kotlety ruskie przygotowanie
kotlety ruskie przygotowanie 2

Przygotowanie:
1. Ziemniaki obrać, umyć pod bieżącą wodą, a następnie przełożyć do garnka. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i rozgnieść za pomocą praski. Możemy je również przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać porcję oleju i podsmażyć cebulę. Przełożyć ją do miski z ziemniakami. Farsz zostawić do całkowitego ostudzenia, aby mieć pewność, że podczas smażenia kotlety nie będą się rozwalać.
3. Twaróg rozgnieść praską i dołożyć do ziemniaków. Farsz ziemniaczano – serowy doprawić solą oraz sporą ilością pieprzu (u mnie 1 łyżeczka, ale proponuję dać mniej, wymieszać i posmakować).
4. Do masy ziemniaczanej wbić jedno jajko i całość dokładnie wyrabiać dłonią na jednolitą masę. Jeśli masa jest za mało zwarta można dosypać trochę bułki tartej i ponownie wymieszać.
5. Z powstałej masy ziemniaczano – serowej formułować kotlety, a następnie każdy kotlet obtoczyć w bułce tartej. Z podanych składników otrzymałam 10 kotletów ruskich. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety na złoty kolor z obu stron. Kotlety ruskie po usmażeniu zdjąć na talerz, wyłożony ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Smacznego!

kotlety ruskie 2
kotlety ruskie 3

Jeden komentarz

  • Delektujemy

    Jako, że jestem wielką fanką ruskich, a lepienie pierogów dla całej rodziny to dla mnie prawdziwa męczarnia, to na pewno wypróbuję w najbliższycm czasie Twój przepis:D Mam nadzieję, że wszystkim przypadnie do gustu:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *