snickers
ciasta i desery

Ciasto snickers

Przychodzę z przepisem na pyszne ciasto snickers. Snickersa przygotowałam na święta Bożego Narodzenia i moja rodzinka była zachwycona. Ciasto zostało zjedzone już pierwszego dnia świąt. 😉 Ciasto snickers to pyszny przekładaniec, składający się z kruchych blatów ciasta miodowego, przełożonych masą kajmakową oraz mlecznym kremem. Dodatkowo ciasto udekorowałam posiekanymi orzechami laskowymi. Ciasto snickers to prawdziwa gratka dla wielbicieli słodkości. Ciasto snickers jest łatwe do zrobienia, wygląda efektownie i jest wprost wyśmienite. To idealne ciasto na różnego rodzaju uroczystości np. urodziny czy imieniny, ale także sprawdzi się jako deser do niedzielnej kawki. Generalnie każda okazja jest dobra aby upiec pyszne ciasto snickers.

Składniki na ciasto snickers:
ciasto kruche
500 g mąki typ 450
2 jajka
200 g masła
1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2-3 łyżki miodu
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
krem mleczny
250 g serka mascarpone
2 szklanki mleka w proszku
400 ml śmietanki kremówki 36%
3 łyżki cukru
2 łyżki masła
dodatkowo: około 200g masy kajmakowej
garść orzechów laskowych lub włoskich

szklanka o pojemności 250 ml

snickers 2

Przygotowanie:
1. Zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać pół szklanki cukru oraz półtora łyżeczki sody oczyszczonej. Składniki sypkie dokładnie wymieszać. Zrobić delikatne wgłębienie i wbić dwa jajka. Następnie dodać pokrojone w mniejsze kawałki masło, trzy łyżki miodu oraz pół łyżeczki przyprawy do piernika. Całość energicznie zagnieść do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
2. Otrzymane ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą z nich owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut aby odpoczęło. Po upływie tego czasu, ciasto rozwałkować na placek o wymiarach 20×30. Następnie placek przełożyć do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy placek piec przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni, funkcja góra-dół, bez termoobiegu. Kolor upieczonego ciasta powinien być złoty. Placki po upieczeniu zostawić do przestudzenia.
3. W międzyczasie zabieramy się za krem. Do garnka wlać 200 ml śmietanki kremówki, dodać 3 łyżki cukru oraz 2 łyżki masła. Garnek postawić na gazie. Poczekać, aż wszystko się rozpuści i wsypać mleko w proszku. Cały czas mieszać, najlepiej użyć do tego rózgi kuchennej. Całość podgrzewać, aż powstanie gęsty, mleczny budyń. Budyń zdjąć z ognia i zostawić do całkowitego ostudzenia.
4. Do miski przełożyć serek mascarpone i dodawać do niego partiami ostygnięty, mleczny budyń. Dokładnie wymieszać. 
5. Pozostałą śmietankę ubić na sztywno. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać do niej porcjami mleczny krem. Cały czas mieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji kremu.
6. Placki nasączyć, ja użyłam herbaty z cytryną. Na pierwszy miodowy placek wyłożyć połowę mlecznego kremu i równomiernie go rozprowadzić po powierzchni ciasta. Kolejno położyć miodowy placek i rozprowadzić resztę kremu. Mleczny krem przykryć ostatnim już plackiem. Na wierzchu ciasta rozsmarować połowę puszki masy kajmakowej (około 200 g) i posypać posiekanymi orzechami laskowymi. Ciasto snickers najlepiej przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego! 😉

snickers 1

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *