Kotlety siekane z piekarnika
Zapraszam po przepis na bardzo smaczne i bardzo proste w wykonaniu kotlety siekane z piekarnika. Kotlety siekane z kurczaka to szybki pomysł na obiad, który praktycznie robi się sam. Pyszne, kolorowe, z dużą ilością warzyw, a do tego zdrowsze i mniej kaloryczne, niż kotlety smażone na patelni. Dodam, że dzieci je uwielbiają. Mój synek zajadał, aż mu się uszy trzęsły. Kotlety siekane z piekarnika polecam podawać z frytkami i ulubioną surówką. Świetnie sprawdzą się również jako danie na imprezowym stole, koniecznie z dodatkiem sosu czosnkowego. Bardzo polecam. 😉
Składniki na kotlety siekane z piekarnika:
500 g fileta z kurczaka
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
1 marchewka
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 małe jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki curry
sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
1. Filety z kurczaka umyć, a następnie oczyścić z błonek. Mięso pokroić w drobną kosteczkę. Kawałki kurczaka przełożyć do miseczki. Dodać przyprawy (papryka słodka, curry, bazylia), dokładnie wymieszać i odłożyć na bok.
2. Cebulę obrać i drobno posiekać. Przełożyć do drugiej miski. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
3. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę. Paprykę przełożyć do miseczki z cebulą i czosnkiem.
4. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
5. Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać. Dodać do miski z pozostałymi warzywami.
6. Dodać kawałki kurczaka. Wbić dwa małe jajka. Wymieszać. Dodać po dwie łyżki bułki tartej, mąki ziemniaczanej i majonezu. Doprawić całość solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i ponownie wymieszać.
7. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 180 stopni, funkcja góra-dół, bez termoobiegu.
8. Dłonie zwilżyć wodą. Z masy mięso-warzywnej formować kotleciki i układać je na blaszce. Z podanej porcji otrzymałam 12 siekanych kotletów. Kotleciki piec przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni, aż się lekko zarumienią. Smacznego!