Sałatka „meksykański król imprezy”
Jeśli szukacie oryginalnej sałatki na imprezę, to trafiliście bardzo dobrze! Przedstawiam Wam przepis na sałatkę „meksykański król imprezy”, która łączy w sobie nietypowe składniki m.in. nachosy czy mięso mielone! Postawcie ją na stole podczas imprezy, a zniknie ona z niego w mgnieniu oka 😉 Polecam!
Składniki na sałatkę „meksykański król imprezy”:
250 g mięsa mielonego
kilka pieczarek (około 200 g)
10 pomidorków koktajlowych
1 czerwona cebula
kilka liści sałaty lodowej
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
1/2 puszki fasoli czerwonej
100 g żółtego sera
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
50 g nachos
sól, pieprz, papryka słodka, chilli
Sos:
2 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
4-5 ząbków czosnku
zioła prowansalskie
Przygotowanie:
1. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy do niej mięso mielone. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i chilli. Na samym końcu dodajemy przecier pomidorowy i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięso zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
2. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w talarki. Podsmażamy je na patelni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zostawiamy do wystudzenia.
3. Kukurydzę i fasolę czerwoną odsączamy z zalewy. Pomidorki koktajlowe dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki. Sałatę myjemy i rozdrabniamy na mniejsze kawałki.
4. Przygotowujemy sos. W osobnej misce umieszczamy jogurt naturalny oraz majonez. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła prowansalskie. Całość mieszamy do połączenia się składników.
5. W szklanej, przezroczystej misce umieszczamy składniki warstwami w następującej kolejności: sałata lodowa, pomidorki koktajlowe, mięso mielone, pieczarki, kukurydza, fasola czerwona, sos czosnkowy, żółty, tarty ser oraz nachosy. Chipsy wykładamy w koło miski na wzór korony. Pozostałe kruszymy i posypujemy na ser. Sałatkę przed podaniem należy schłodzić w lodówce przez godzinę. Najlepiej zjeść ją w ten sam dzień, gdyż później nachosy miękną.