surówka z młodej kapusty 3
surówki

Surówka z młodej kapusty

Szukasz jakiegoś pysznego dodatku do obiadu? Trafiłeś znakomicie, zapraszam po mój najlepszy i sprawdzony przepis na surówkę z młodej kapusty z dodatkiem marchewki oraz koperku. Taka wiosenna surówka pasuje zarówno do ryby, kotleta schabowego, jak i dań z grilla, jest wprost uniwersalna. Surówkę z młodej kapusty robi się błyskawicznie i tak samo szybko znika ze stołu. 🙂 Polecam wypróbować.

Składniki na surówkę z młodej kapusty:
1/2 główki młodej kapusty
2 marchewki
3 łyżki posiekanego koperku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
świeżo zmielony pieprz do smaku
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny

surówka z młodej kapusty

Przygotowanie:
1. Z kapusty zdjąć wierzchnie liście. Następnie kapustę umyć pod bieżącą wodą i osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Kapustę drobno poszatkować i przełożyć do miski. 
2. Marchewkę obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać do wcześniej przygotowanej kapusty.
3. Koperek umyć pod bieżącą wodą i drobno posiekać. Koperek przełożyć do miski z warzywami i dokładnie wymieszać.
4. Dodać po pół łyżeczki soli oraz cukru oraz szczyptę pieprzu do smaku. Wlać cztery łyżki oliwy z oliwek oraz dwie łyżki soku z cytryny. Surówkę z młodej kapusty dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut, dzięki temu kapusta nam zmięknie i smaki się przegryzą. Smacznego!

surówka z młodej kapusty 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *