racuszki-z-jablkami-1
obiad,  śniadanie i kolacja

Racuchy na maślance z jabłkami

Co powiecie na racuchy na maślance z jabłkami? To super pomysł na śniadanie czy nawet obiad na słodko. Takie placki są mega puszyste, delikatne i bardzo smaczne. Do przygotowania racuchów z jabłkami nie musimy używać miksera. Wystarczy miska i rózga kuchenna, a zrobienie tych pyszności nie zajmie więcej jak 15 minut. W przepisie nie używamy drożdży, więc nie musimy czekać, aż zaczyn wyrośnie. Mieszamy wszystkie składniki w misce i od razu przechodzimy do smażenia. Racuchy na maślance z jabłkami smakują doskonale zarówno na ciepło, ale także na zimno. U nas w domu przeważnie nie zdążą ostygnąć i już są zjedzone. 🙂 Zachęcam do wypróbowania przepisu na super puszyste racuchy na maślance z kawałkami jabłek, bo naprawdę warto!

Składniki na racuchy na maślance z jabłkami:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
2 szklanki maślanki
2 łyżki cukru 
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2-3 jabłka
dodatkowo: olej do smażenia w sumie około 3/4 szklanki  

szklanka o pojemności 250 ml

racuszki-z-jablkami-2

Przygotowanie:
1. Maślankę oraz jajka należy wcześniej wyjąć z lodówki, tak aby mogły osiągnąć temperaturę pokojową.
2. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę przekroić jeszcze wzdłuż na pół, na następnie na cienkie plasterki.
3. Do większej miski wlać maślankę i wbić dwa jajka. Wymieszać dokładnie rózgą kuchenną. Następnie stopniowo wsypywać mąkę, w sumie 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej. Dodać jedną płaską łyżeczkę soli oraz dwie łyżki cukru. Dokładnie wszystko wymieszać i dodać jedną łyżeczkę sody oczyszczonej. Na koniec dodać pokrojone jabłka. Ponownie bardzo dokładnie wymieszać, do połączenia się wszystkich składników. Gotowe ciasto zostawić na 5-10 minut, aby odpoczęło. 
4. Na patelni z grubym dnem rozgrzać porcję oleju i nakładać ciasto. Jeden placek to jedna kopiasta łyżka ciasta. Racuchy z jabłkami smażyć na średniej mocy palnika po 2-3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu placki zdjąć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Z podanych składników otrzymałam 20 racuchów. Przed podaniem racuchy na maślance z jabłkami można obficie posypać cukrem pudrem. Super smakują również z ulubionym dżemem. Smacznego!

racuchy-z-jablkami-1-1
racuszki-z-jablkami-2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *