chleb bez drożdży 1
śniadanie i kolacja

Chleb w 5 minut (bez drożdży)

Ostatnio natknęłam się na przepis na chleb bez drożdży, pomyślałam, że spróbuję i oto efekt. Chlebek robi się błyskawicznie, dosłownie w 5 minut! Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy łyżką i już, gotowe! No jeszcze tylko pieczemy przez około 40 minut. 😉 Prościej chyba już się nie da. Bardzo pozytywnie mnie zaskoczył ten chlebek, po upieczeniu skórka jest idealnie chrupiąca, a środek mięciutki. Szczerze polecam.  

Składniki na chleb w 5 minut (bez drożdży):
400 g mąki pszennej tortowej
1 i 1/2 szklanki* maślanki
1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka soli
dodatkowo
2 łyżki słonecznika do dekoracji

*szklanka o pojemności 250 ml

chleb bez drożdży 2
chleb bez drożdży 3

Przygotowanie:
1. W misce umieszczamy mąkę, dodajemy pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej oraz płaską łyżeczkę soli. Dokładnie mieszamy łyżką wszystkie składniki sypkie. 
2. Maślankę wyjmujemy odpowiednio wcześniej z lodówki, aby osiągnęła temperaturę pokojową. Do miski wlewamy 1,5 szklanki maślanki. Możesz użyć również kefiru. Całość mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki się połączą i ciasto zrobi się jednolite. 
3. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Moja foremka ma wymiary 23 cm długości (mierzone u podstawy), 9 cm szerokości i 8 cm wysokości. Następnie do keksówki wylewamy ciasto, na wierzchu posypujemy słonecznikiem. Możesz użyć również maku lub sezamu. 
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Chleb bez drożdży pieczemy na środkowej półce, przez około 40 minut (góra-dół, bez termoobiegu). Po upieczeniu chlebek rozstawiamy na kilka minut przy uchylonych drzwiach, a następnie wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. Smacznego!

chleb bez drożdży 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *