naleśniki ruskie 3
obiad

Naleśniki ruskie

Kolejna moja propozycja na wytrawne naleśniki, a mianowicie naleśniki ruskie. Naleśniki ruskie to super pomysł na bezmięsny obiad. Naleśniki ruskie to placki z farszem takim jak do pierogów ruskich, czyli ugotowane ziemniaki, twaróg i podsmażona cebulka. Pyszne i tanie danie. Takie naleśniki z pewnością przypadną do gustu fanom pierogów ruskich, są równie smaczne, a przygotowuje się je o wiele szybciej. Dodatkowo do przygotowania naleśników ruskich możemy użyć ziemniaki, które zostały nam z obiadu z dnia poprzedniego, więc nic się nie marnuje. Gdy mamy już ugotowane ziemniaki to zrobienie naleśników ruskich to chwila moment, wystarczy usmażyć placki i zawinąć je jak krokiety. Naleśniki ruskie polecam podawać z sosem pieczarkowym lub z podsmażoną cebulką i boczkiem.

Składniki na naleśniki ruskie:
naleśniki
1 szklanka wody gazowanej
1 szklanka mleka
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
szczypta soli
3 łyżki oleju
farsz
500 g ugotowanych ziemniaków
250 g twarogu półtłustego
1 cebula
1 łyżka masła
sól, pieprz

szklanka o pojemności o 250 ml

NALEŚNIKI RUSKIE 2

Przygotowanie:
1. Do miski wlać szklankę wody gazowanej oraz szklankę mleka. Wbić dwa jajka i dodać szczyptę soli. Zmiksować. Stopniowo dodawać przesianą przez sitko mąkę, stale miksując. Na koniec do ciasta naleśnikowego dodać trzy łyżki oleju. Ponownie wymieszać.
2. Na rozgrzaną patelnię wlać łyżkę oleju i nałożyć chochlą porcje ciasta. Ciasto rozprowadzić po całej powierzchni patelni. Naleśniki smażyć na z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu placki zdjąć na talerz i zostawić do ostudzenia.
3. Przygotować farsz. Ugotowane ziemniaki rozgnieść praską i przełożyć do miski. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni roztopić łyżkę masła i podsmażać cebulę, aż się zeszkli. Cebulę przełożyć do miski z ziemniakami. Dodać twaróg i rozgnieść widelcem. Farsz doprawić solą i pieprzem do smaku, a następnie wyrobić dłonią do połączenia się wszystkich składników.
4. Na środku każdego placka nałożyć po dwie łyżki farszu. Naleśniki zawinąć na pół i jeszcze raz na pół. rulon, jak krokiety. Z podanych składników otrzymałam 10 naleśników ruskich. Naleśniki podsmażyć na patelni z obu stron na złoty kolor. Naleśniki ruskie podawać z sosem pieczarkowym lub podsmażoną cebulką i boczkiem. Smacznego!

naleśniki ruskie 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *