Domowa nutella z orzechów laskowych
Jak komuś w ogródku rosną orzechy laskowe lub ma do nich łatwy dostęp od znajomych lub rodziny, to warto z nich zrobić domową nutellę! Nie jest to nic skomplikowanego jakby się mogło wydawać. Można ją jeść bezpośrednio ze słoika, z naleśnikami, z chlebem lub nawet zrobić jakieś szybkie ciasto bez pieczenia! Z pewnością zasmakuje Twoim dzieciom i Tobie 😉
Składniki na domową nutellę (około 2 słoiczki jak na zdjęciu):
400 g łupanych orzechów laskowych
2 łyżki miodu
pół szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki ciemnego kakao
50 g mlecznej czekolady
pół szklanki mleka
Przygotowanie domowej nutelli:
Orzechy łupiemy i następnie prażymy na patelni przez około 10 minut. Następnie wysypujemy je na suchą ściereczkę i pocieramy, by zeszła brązowa skórka. Wiadomo, że cała nie zejdzie ale będzie jej jednak trochę mniej. Potem wszystkie orzechy blendujemy na drobną masę! Na samym końcu dodajemy pozostałe składniki czyli mleko, czekoladę, miód oraz cukier trzcinowy. Mieszamy do uzyskania gęstej, jednolitej masy. Jak masa jest za gęsta to dodajemy więcej mleka, tak samo jak jest za gorzka, to więcej cukru. Nakładamy do słoiczków lub od razu jemy 😉
komentarze 4
Anonimowy
pycha! koniecznie muszę zrobić, ile czasu można przechowywać ?
Unknown
Ja tak przechowuję do około 2 tygodni.
Anonimowy
Czy można zrobić ją z orzechów włoskich mam mnóstwo zastanawiam się co z nimi zrobić?
Unknown
Wydaje mi się, że można. Szczerze mówiąc nie robiłem, ale jakbym robił to z pewnością zadbałbym o to, żeby dokładnie ściągnąć skórkę, gdyż nawet wysuszona jest ona gorzka. Daj znać jak Ci wyszło 😉