ciasto balladyna
ciasta i desery

Ciasto Balladyna

Balladyna to pyszne ciasto zaliczane do kategorii ciast przekładanych. To doskonałe połączenie kakaowego biszkoptu, masy serowej, kajmaku oraz galaretki z zatopionymi w niej malinami. Balladyna to efektowne ciasto, które pięknie się prezentuje na stole i jeszcze lepiej smakuje. To wypiek obok, którego nie można przejść obojętnie. Może się wydawać, że Balladyna to skomplikowane i czasochłonne ciasto, nic bardziej mylnego, zapewniam, że poradzi z nim sobie każdy, nawet osoba początkująca w wypiekach. Biszkopt polecam upiec dzień wcześniej, wówczas łatwiej będzie go przekroić. Ciasto Balladyna sprawdzi się na wyjątkowe okazje np. urodziny, imieniny, święta. Szczególnie polecam na nadchodzące Walentynki.

Składniki na ciasto Balladyna:
biszkopt
4 jajka rozmiar M
3/4 szklanki cukru
3/4 mąki pszennej tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
szczypta soli
masa serowa
500 g sera twarogowego z wiaderka
250 g serka mascarpone
1/2 szklanki cukru pudru
250 ml śmietanki 36%
4 łyżeczki żelatyny
75 ml gorącej wody (do rozpuszczenia żelatyny)
dodatkowo:
2 galaretki malinowe
400 g malin (u mnie mrożone)
700 ml gorącej wody
460 g masy kajmakowej – 1 puszka
ok. 250 g herbatników maślanych

szklanka o pojemności 250 ml

ciasto balladyna
balladyna

Przygotowanie:
1. Biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Następnie ubić je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do piany z białek stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując, aż masa będzie gładka i lśniąca.
2. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku, dodając kolejne dopiero wtedy, gdy poprzednie zostanie wmieszane w masę. Na koniec dodać składniki sypkie, czyli przesianą przez sitko mąkę oraz kakao. Wymieszać za pomocą drewnianej łyżki, tylko do połączenia się wszystkich składników, aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy. Ciasto wylać na blachę o wymiarach 25×35, wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Biszkopt piec w temperaturze 175 stopni przez około 25 minut (funkcja góra-dół, bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawić do wystudzenia.
3. Po całkowitym przestudzeniu biszkopt przekroić wzdłuż na dwa cienkie blaty. Jeden blat włożyć z powrotem do blachy.
4. Masa serowa. Żelatynę zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek. Zostawić do przestudzenia.
5. Śmietankę ubić na sztywną pianę.
6. Twaróg z wiaderka i serek mascarpone przełożyć do misy miksera i zmiksować z cukrem pudrem. Następnie cały czas miksując wlewać pomalutku wciąż płynną żelatynę. Gdyby jednak żelatyna w międzyczasie stężała, to należy miseczkę z żelatyną włożyć do gorącej kąpieli wodnej i mieszać cały czas do ponownego rozpuszczenia, a potem ponownie zostawić do ostudzenia.
7. Na koniec do masy serowej dodać ubitą śmietankę i delikatnie wmieszać ją w masę za pomocą szpatułki.
8. Na biszkopt wyłożyć połowę masy twarogowej i wyrównać. Ułożyć warstwę herbatników. Rozsmarować masę kajmakową i ułożyć kolejną warstwę herbatników. Wyłożyć drugą połowę masy serowej i równomiernie ją rozprowadzić, przykryć drugim blatem biszkoptu.
9. Obie galaretki malinowe rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Zostawić do przestudzenia. Do przestudzonej galaretki dodać mrożone maliny i wymieszać, Lekko tężejącą, ale wciąż płynną galaretkę wylać na biszkopt. Ciasto Balladyna włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!

ciasto balladyna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *