sernik
ciasta i desery

Najlepszy sernik!

Sernik to klasyka wśród ciast. Osobiście jest to moje ulubione ciasto i nie każdy sernik mi smakuje. Jak wiadomo, powinno czuć w nim ser, właśnie takie serniki lubię! Niektórzy dodają skórkę pomarańczową, bakalie oraz lukier na wierzch. Ja sobie odpuściłem te dodatki, mój sernik składa się z kruchego spodu oraz pysznej, puszystej masy serowej. Polecam na każdą okazję!

Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej typ 450
0,5 szklanki cukru
125 g margaryny
2 żółtka
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:
1,5 kg sera zmielonego lub gotowego w wiaderku
1,5 szklanki cukru
8 jaj
2 budynie śmietankowe
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy studzienkę do której wbijamy żółtka i dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie ugniatamy wszystko na jednolitą masę, by nigdzie nie było przebarwień od żółtka. Gotowe ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki, by „odpoczęło”. W międzyczasie możemy zabrać się za przygotowanie masy serowej. Do miski wykładamy ser (ja użyłem sera 'wiaderkowego’) dodajemy cukier i miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy po jednym żółtku, ciągle mieszając. Na samym końcu wsypujemy budyń śmietankowy oraz proszek do pieczenia. Teraz czas zabrać się za nasze białka. Ubijamy je na sztywną pianę z odrobiną soli (jak przechylimy garnek z pianą i nam ona nie wyleci, to znaczy, że białka są dobrze ubite). Ubitą piankę dodajemy do masy serowej i teraz już mieszamy tylko łyżka, bo chcemy by nasz sernik był puszysty. Wyciągamy ciasto z lodówki. Blachę o wymiarach 28×33 cm wykładamy papierem do pieczenia, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blachę (trochę ciasta powinno być po bokach, by masa serowa nie wleciała pod spód ciasta). Na górę wylewamy masę serową i wrzucamy nasze ciasto do piekarnika. Pieczemy je na początku w temperaturze 200 stopni przez 15 minut, a potem obniżamy do 180 i pieczemy znowu przez 45 minut. Gotowe! Smacznego 😉

komentarzy 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *