Zapiekanka makaronowa z szynką
Zapiekanka makaronowa z szynką to pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad! Wystarczy tylko kilka składników aby zamienić nudny makaron w pyszne i sycące danie. Zapiekanka polana jest kremowym, delikatnym, serowym sosem – całość tworzy super zestaw. Idealnie sprawdzi się na obiad, czy też kolację! Polecam;)
Składniki na zapiekankę makaronową z szynką:
250 g makaronu penne
250 g ulubionej szynki
1/2 puszki groszku konserwowego
1 mały brokuł
kilka pomidorków koktajlowych
250 ml śmietanki 30%
100 g serka topionego
1/2 szklanki mleka
sól, pieprz, chilli, curry
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i układamy w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym wcześniej masłem.Szynkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy go al dente w osolonej wodzie. Groszek konserwowy odcedzamy z zalewy, natomiast pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy w ćwiartki. Na warstwie makaronu układamy pozostałe składniki: szynkę, groszek, różyczki brokuła oraz pomidorki. W międzyczasie przygotowujemy sos, do garnka wlewamy mleko i dodajemy pokrojony w mniejsze kawałki serek topiony. Mieszamy, aż do rozpuszczenia się sera (można dolać jeszcze trochę wody lub mleka). Następnie wlewamy śmietankę i czekamy, aż sos się zredukuje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, odrobiną chilli i curry – dzięki temu nasz sos będzie miał żółty kolor. Tak przygotowany sos serowy wylewamy na naszą zapiekankę i całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na około 30 minut. Smacznego! 🙂
Jeden komentarz
Restauracje Kraków | DaPietro
Zapiekanka wygląda bardzo apetycznie. Do tego dawka pożywnych warzyw 🙂 Serdecznie pozdrawiamy – Da Pietro