szakszuka ze szpinakiem 1
obiad,  śniadanie i kolacja

Szakszuka ze szpinakiem

Szakszuka ze szpinakiem to jajka w towarzystwie cebuli, czosnku, pomidorów oraz szpinaku. Szakszuka ze szpinakiem jest bardzo prosta do zrobienia wystarczy podsmażyć warzywa, wbić jajka i dusić pod przykryciem, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Szakszuka ze szpinakiem to pomysł na pyszne i pożywne śniadanie. Jest to świetna alternatywa dla kanapek. Jednak tym razem szakszukę ze szpinakiem podałam na bardzo szybki obiad ze świeżym pieczywem. Polecam wypróbować przepis na szakszukę ze szpinakiem w nadchodzący weekend.

Składniki na szakszukę ze szpinakiem:
3 jajka
1 duża cebula
3 pomidory
2 ząbki czosnku
około 80 g szpinaku
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

szakszuka ze szpinakiem 2

Przygotowanie:
1. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na patelni razem z drobno posiekanym czosnkiem. Pomidory umyć i obrać ze skórki. Następnie pokroić je w kostkę. Pomidory dołożyć na patelnię. Warzywa podsmażyć, aż nadmiar wody odparuje, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać umyty szpinak. Zawartość patelni doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać po pół łyżeczki bazylii oraz ziół prowansalskich. Wymieszać.
2. Gdy liście szpinaku zmiękną zrobić trzy wgłębienia i w te miejsca kolejno wbić jajka, starając się nie naruszyć żółtka. Danie dusić pod przykryciem do momentu, aż jajka się zetną. Szakszuka ze szpinakiem najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. 😉 Smacznego!
3. Zachęcam również do wypróbowania przepisu na szakszukę z cukinią.

szakszuka ze szpinakiem 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *