Żurek
Żurek to tradycyjna polska zupa, bez której nie wyobrażam sobie świąt Wielkanocnych. Mój żurek gotuję na wywarze mięsnym z warzywami. Bulion odcedzam, a następnie dodaję podsmażony boczek, białą kiełbasę i zakwas. Doprawiam go sporą ilością majeranku. Dodaję również czosnek oraz łyżkę chrzanu. Żurek podaję z jajkiem gotowanym na twardo lub z świeżym pieczywem. U nas w domu żurek gości nie tylko na Wielkanoc, ponieważ bardzo lubimy tę zupę. A jak jest u Was?
Składniki na żurek:
2 i 1/2 litra wody
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
kawałek pora
400 g żeberek lub kości wieprzowych
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka ziaren pieprzu
1 łyżeczka soli
2 łyżki majeranku
250 g boczku wędzonego
500 g białej kiełbasy parzonej
500 ml zakwasu żytniego do żurku
3 ząbki czosnku
1 łyżka tartego chrzanu
6 łyżek śmietanki 30%
świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Do dużego garnka wlać 2 i 1/2 litra wody. Dodać opukane żeberka lub kości wieprzowe. Postawić na gazie i zagotować.
2. W międzyczasie obrać marchewkę, pietruszkę i selera. Pora dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Warzywa przełożyć do garnka. Posolić i dodać liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Garnek przykryć i gotować przez godzinę.
3. Bulion przecedzić (ja zostawiam w wywarze jedynie marchewkę).
4. Boczek pokroić w kosteczkę, a białą kiełbasę w plasterki. Na patelni podsmażyć boczek, poczekać, aż wytopi się tłuszcz. Następnie dodać kiełbasę i wszystko podsmażać jeszcze przez 4-5 minut. Zawartość patelni przenieść do garnka z bulionem.
5. Zupę postawić na gaz i gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut. Do garnka wlać zakwas na żurek. Zakwas przed wlaniem należy bardzo dokładnie wymieszać. Dodać majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zupę gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut, żurek powinien w tym czasie trochę zgęstnieć. Na koniec dodać łyżkę tartego chrzanu oraz śmietankę. Żurek zdjąć z ognia, spróbować i w razie potrzeby doprawić jeszcze solą i świeżo zmielonym pieprzem. Żurek podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i świeżym pieczywem. Smacznego!