słonecznikowiec ciasto bez pieczenia
ciasta i desery

Słonecznikowiec – ciasto bez pieczenia

Słonecznikowiec to pyszne, warstwowe ciasto, które łączy w sobie słodką masę kajmakową, lekko kwaśny dżem truskawkowy oraz prażone, chrupiące ziarna słonecznika. Całość smakuje wybornie. Ciasto jest sycące, słodkie, ale nie przesłodzone. Mniam, mówię Wam niebo w gębie! Słonecznikowiec to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Słonecznikowiec to ciasto bez pieczenia, które zrobisz w dosłownie 30 minut, nie licząc oczywiście czasu tężenia masy w lodówce. Słonecznikowiec to ciasto idealne na urodziny, święta, po prostu na każdą okazję. Polecam wypróbować już dziś.

Składniki na słonecznikowiec – ciasto bez pieczenia:
400 g herbatników kakaowych
400 g masy kajmakowej
250 g serka mascarpone
200 g masła
mały słoiczek dżemu truskawkowego (około 220 g)

Karmelizowany słonecznik:
200 g ziaren słonecznika
2 łyżki masła
2 łyżki mleka
4 łyżki cukru

słonecznikowiec

Przygotowanie:
1. Zaczynamy od przygotowania karmelizowanego słonecznika. W garnku rozpuścić dwie łyżki masła. Następnie dodać dwie łyżki mleka oraz cztery łyżki cukru. Wsypać ziarna słonecznika. Zawartość garnka dokładnie wymieszać i zagotować. Następnie słonecznik wyłożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Ziarna słonecznika powinny się ładnie zarumienić, ale należy uważać, aby się nie przypaliły, wówczas będą miały gorzki smak. Uprażony słonecznik pozostawić do ostudzenia i następnie pokruszyć. 
2. Blachę o wymiarach 20×30 wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć warstwę herbatników. 
3. Miękkie masło ubić na puszystą masę. Następnie dodać 2/3 masy kajmakowej i ponownie ubijać. Do powstałego kremu stopniowo dodawać serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Wsypać około 2/3 karmelizowanego słonecznika, pozostałą część zostawiamy do dekoracji. Całość wymieszać łyżką do połączenia się składników. Krem podzielić na dwie części. Połowę masy wyłożyć na herbatniki i równomiernie rozprowadzić. Ułożyć kolejną warstwę ciastek.
4. Na herbatnikach rozsmarować mały słoiczek dżemu truskawkowego. Można również użyć powideł śliwkowych, będzie równie pysznie. Ułożyć warstwę herbatników i wyłożyć drugą część kremu, równomiernie go rozprowadzając po powierzchni ciasta. Wyłożyć ostatnią już warstwę ciastek.
5. Na wierzch ciasta wyłożyć pozostałą część masy kajmakowej. Kajmak rozprowadzić po powierzchni ciasta. Ciasto dodatkowo posypać ziarnami słonecznika. Słonecznikowiec wstawić do lodówki na kilka godzin aby masa stężała. Smacznego!

słonecznikowiec 2

komentarzy 5

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *