Placki z dyni
Mam dla Was przepis na pyszne weekendowe śniadanie, a mianowicie placki z dyni. Takie placuszki będą również super pomysłem na obiad, na słodko. Placki z dyni szykuję z dyni pieczonej. Kawałek dyni proponuję upiec dzień wcześniej, ponieważ należy ją wystudzić, a następnie zblendować, uzyskując w ten sposób puree. Gdy mamy już gotowy mus z dyni to zrobienie tych pyszności nie zajmie nam więcej jak 15 minut. A mówię Wam warto poświęcić każdą minutę, bo placki z dyni są puszyste, delikatne i super smaczne. Wasze dzieci je pokochają! 😉 Placki z dyni smakują doskonale zarówno na ciepło, ale także po wystudzeniu, posypane cukrem pudrem lub z ulubioną konfiturą. Bardzo polecam.
Składniki na placki z dyni:
1 szklanka puree z dyni
1 szklanka + 2 łyżki mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szklanka o pojemności 250 ml
Przygotowanie:
1. Przygotować puree z dyni. Piekarnik nastawić na 180 stopni, funkcja góra-dół (bez termoobiegu). Dynię pokroić na mniejsze kawałki, skórę zostawić, usunąć pestki. Kawałki dyni ułożyć skórą do dołu na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 30-35 minut. Po tym czasie sprawdzić widelcem czy dynia jest miękka, widelec powinien łatwo wchodzić w miąższ. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Ja używam około 1 kg dyni. Tak jak podałam w składnikach 1 szklankę musu potrzebuję do placków, resztę puree przenoszę do słoika i wstawiam do lodówki. Takie puree można spokojnie przechowywać w lodówce przez 3-4 dni i ponownie wykorzystać do placków z dyni lub innych słodkości. Po wystudzeniu dynię zmiksować na mus. Puree powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
2. Mus z dyni przenieść do miski, wbić dwa jajka i wymieszać. Dodać dwie łyżki cukru. W osobnej misce wymieszać składniki sypkie, czyli mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Składniki sypkie połączyć z masą jajeczno – dyniową i ponownie wymieszać, tylko do połączenia się składników. Jeśli mamy czas to ciasto odstawić na 10 minut.
3. Na patelni z grubym dnem rozgrzać porcję oleju i nakładać ciasto. Jeden placek to jedna kopiasta łyżka ciasta. Placki z dyni smażyć na średniej mocy palnika przez 2-3 minuty z każdej strony (do zarumienienia). Po usmażeniu placki zdjąć na talerz, wyłożony ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Przed podaniem placki z dyni można posypać obficie cukrem pudrem. Smacznego!
4. Polecam również przepis na racuchy na maślance z jabłkami.