Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
Zawsze w lodówce mam rulon ciasta francuskiego, ponieważ w kilka chwil możemy zrobić coś naprawdę smacznego, zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Tym razem przygotowałam ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką. Ślimaczki z ciasta francuskiego to super pyszna i prosta przekąska, akurat na zbliżającego się Sylwestra. Każdy, kto wybiera się na imprezę do znajomych lub sam organizuje przyjęcie, na pewno chce przygotować coś pysznego. Dlatego tym bardziej polecam ten przepis. 😉 Na pewno się na nim nie zawiedziecie. Obiecuję, że ślimaczki z ciasta francuskiego znikną ze stołu jako pierwsze!
Składniki na ślimaczki z ciasta francuskiego:
1 opakowanie ciasta francuskiego – 270 g
8-10 plasterków ulubionej szynki
8-10 plasterków sera żółtego
2 łyżki ketchupu pikantnego
1 łyżka majonezu
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki oregano
Przygotowanie:
1. Ciasto francuskie rozwinąć i ułożyć na blacie.
2. W miseczce wymieszać dwie łyżki ketchupu oraz jedną łyżkę majonezu. Do sosu dodać po pół łyżeczki bazylii i oregano. Wymieszać. Następnie powstały sos wylać na ciasto francuskie i równomiernie je rozprowadzić po powierzchni. Zostawić około 3 cm od strony jednego z dłuższych boków.
3. Na wysmarowanej powierzchni rozłożyć plasterki ulubionej szynki, a następnie przykryć je plasterkami sera.
4. Ciasto francuskie zawinąć w rulon, rozpoczynając od posmarowanej sosem części (ta nieposmarowana ma być na zewnątrz, by ciasto się ładnie skleiło). Następnie całość pokroić w plastry grubości 2 cm. Ślimaczki ułożyć na blaszy, wyłożonej papierem do pieczenia. Z jednego opakowania ciasta francuskiego wyszło mi 16 ślimaczków. Ślimaczki piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut, funkcja góra-dół, bez termoobiegu. Smacznego!