ślimaczki z ciasta francuskiego
na imprezę,  przekąski

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką

Zawsze w lodówce mam rulon ciasta francuskiego, ponieważ w kilka chwil możemy zrobić coś naprawdę smacznego, zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Tym razem przygotowałam ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką. Ślimaczki z ciasta francuskiego to super pyszna i prosta przekąska, akurat na zbliżającego się Sylwestra. Każdy, kto wybiera się na imprezę do znajomych lub sam organizuje przyjęcie, na pewno chce przygotować coś pysznego. Dlatego tym bardziej polecam ten przepis. 😉 Na pewno się na nim nie zawiedziecie. Obiecuję, że ślimaczki z ciasta francuskiego znikną ze stołu jako pierwsze!

Składniki na ślimaczki z ciasta francuskiego:
1 opakowanie ciasta francuskiego – 270 g
8-10 plasterków ulubionej szynki
8-10 plasterków sera żółtego
2 łyżki ketchupu pikantnego
1 łyżka majonezu
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki oregano

ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką

Przygotowanie:
1. Ciasto francuskie rozwinąć i ułożyć na blacie.
2. W miseczce wymieszać dwie łyżki ketchupu oraz jedną łyżkę majonezu. Do sosu dodać po pół łyżeczki bazylii i oregano. Wymieszać. Następnie powstały sos wylać na ciasto francuskie i równomiernie je rozprowadzić po powierzchni. Zostawić około 3 cm od strony jednego z dłuższych boków.
3. Na wysmarowanej powierzchni rozłożyć plasterki ulubionej szynki, a następnie przykryć je plasterkami sera.
4. Ciasto francuskie zawinąć w rulon, rozpoczynając od posmarowanej sosem części (ta nieposmarowana ma być na zewnątrz, by ciasto się ładnie skleiło). Następnie całość pokroić w plastry grubości 2 cm. Ślimaczki ułożyć na blaszy, wyłożonej papierem do pieczenia. Z jednego opakowania ciasta francuskiego wyszło mi 16 ślimaczków. Ślimaczki piec je w temperaturze 200 stopni przez 15 minut, funkcja góra-dół, bez termoobiegu. Smacznego!

ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *