pulpety w porach
obiad

Pulpety w sosie pieczarkowo – porowym

Co powiecie na pulpeciki w sosie pieczarkowoporowym? Jest to super pomysł na danie obiadowe. Pulpety w sosie pieczarkowo – porowym są mięciutkie, delikatne i wprost rozpływają się w ustach. Są bardzo proste w wykonaniu i jestem pewna, że każdemu uda się to danie. Pulpeciki w sosie pieczarkowo – porowym polecam podawać z ziemniakami z wody, ryżem czy dowolną kaszą. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu na pulpety w pysznym i kremowym sosie pieczarkowo – porowym.

Składniki na pulpety w sosie pieczarkowo – porowym:  
500 g mięsa mielonego (u mnie z szynki wieprzowej)
1 jajko
1 czerstwa kajzerka
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki majeranku
ok. 2 łyżki mąki do obtoczenia klopsów
sos pieczarkowo – porowy
1 duży por
200 g pieczarek
200 ml śmietanki 30% do zup i sosów
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
sól, świeżo zmielony pieprz
dodatkowo: 1 litr bulionu

pulpety w sosie pieczarkowo - porowym 1

Przygotowanie:
1. Mięso dokładnie umyć, pokroić w mniejsze kawałki, a następnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. 
2. Czerstwą bułkę zalać mlekiem lub wodą i zostawić na 10 minut. Następnie odcisnąć z niej nadmiar płynu. Bułkę przełożyć do miski ze zmielonym mięsem.
3. Do mięsa wbić jajko. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: płaską łyżeczkę soli, po pół łyżeczki pieprzu oraz majeranku. Całość dokładnie wymieszać i wyrabiać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wyrabiam około 5 minut, następnie sprawdzam czy mogę uformować z niej pulpeta, który zachowuje swój kształt. Jeśli masa jest mało spójna dodaję 1-2 łyżki bułki tartej, ale zazwyczaj mięsna masa jest idealna. Z podanej porcji otrzymałam 15 klopsików. Pulpeciki obtoczyć w mące i odłożyć na talerz.
4. Do szerokiego garnka wlać 1 litr bulionu. Bulion zagotować, następnie zmniejszyć moc palnika i gotować jeszcze przez 15 minut. Następnie do garnka ostrożnie przełożyć pulpeciki. Zwiększyć moc palnika i klopsiki gotować bez przykrycia przez 15 minut. Po ugotowaniu mięsne kulki wyłowić za pomocą łyżki cedzakowej i odłożyć na talerz.
5. Por i pieczarki dokładnie umyć i pokroić w cienkie talarki. Pieczarki podsmażyć, doprawić solą i pieprzem do smaku. Na patelnię dorzucić pokrojonego pora. Warzywa podsmażać jeszcze przez 3-4 minuty. Z garnka, w którym gotowaliśmy pulpeciki, odlać szklankę bulionu i wlać ją na patelnię. Warzywa dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Na patelnię wlać 200 ml śmietanki 30%, dodać dwie łyżeczki musztardy i doprawić jeszcze solą i pieprzem. Dodać klopsiki. Całość dusić pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Pulpety w sosie pieczarkowo – porowym podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Smacznego! 😉

klopsiki w sosie pieczarkowo - porowym

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *