
Śledzie po żydowsku
Śledzie po żydowsku to smaczna przekąska ze śledzia z dodatkiem czosnku, majeranku, koperku oraz cebuli. Z kilku łatwo dostępnych składników mamy niezwykle aromatycznego śledzika. Śledzie po żydowsku to świetny pomysł na Wigilię, Sylwestra, czy na przyjęcie jako zakąska do mocniejszych trunków. 🙂 Śledzie po żydowsku najlepiej przygotować 2-3 dni przed planowanym podaniem, tak aby smaki się przegryzły. Śledzie po żydowsku można przechowywać w lodówce do około tygodnia. Do ich przygotowania możemy użyć solonych filetów śledziowych a’la matjas, ale również takich już w oleju. W przypadku tych pierwszych – śledzie musimy odpowiednio wcześniej namoczyć, aby pozbyć się nadmiaru soli. Pierwszy raz takiego śledzia jadłam u mojej teściowej jakiś czas temu. Muszę przyznać, że ta rybka bardzo mi zasmakowała i postanowiłam odtworzyć ten przepis w domu. Śledzie po żydowsku pojawią się na naszym wigilijnym stole, a jakie śledzie będą u Was?
Składniki na śledzie po żydowsku:
około 400 g solonych filetów a’la matjas
1 duża cebula
1/2 pęczka koperku
3 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
4 łyżki octu spirytusowego 10%
1/2 szklanki oleju rzepakowego
szklanka o pojemności 250 ml

Przygotowanie:
1. Filety śledziowe przełożyć do miski, zalać zimną wodą i tak zostawić do moczenia przez 4 godziny. W tym czasie dwa razy zmień wodę.
2. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Przełożyć do miseczki, lekko posolić, przemieszać i tak zostawić na kilka minut, aż zmięknie.
3. Czosnek obrać z łupinek i pokroić w plasterki. Koperek umyć i drobno posiekać.
4. Filety śledziowe osuszyć za pomocą ręczników papierowych, a następnie pokroić na mniejsze kawałki takie około 2 cm. Przełożyć je do miski, dodać cebulę, koperek, majeranek, czosnek i przemieszać.
5. Do słoika wlać olej oraz ocet. Dodać liście laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego. Następnie do słoika włożyć śledzie z pozostałymi składnikami. Delikatnie wymieszać. Słoik ze śledziami wstawiamy do lodówki. Śledzie po żydowsku najlepiej smakują na 2-3 dzień. Można je przechowywać w chłodnym miejscu do koło tygodnia. Smacznego!


Ciasto 3 BIT - bez pieczenia

Ciasto snickers
Może Ci się spodobać

Zupa kalafiorowa
30 czerwca, 2022
Schab duszony w sosie własnym
10 lutego, 2019
Jeden komentarz
Irek
Pod nazwa śledzie po żydowsku to chyba ze 30 różnych przepisów funkcjonuje. Miałem kiedyś przyjemność brać udział w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Malkę Kafka, znaną choćby z programów Koszer MAcher na Kuchnia +, i ona sama robiła 3 różne śledzie , i jak sam apowiedziała w polskiej zbiorowej świadomosci, wszyskie te trzy przepisy funkcjonują jako śledzie po żydowsk.
Jeden z nicj bardzo wpadł mi w kubki smakowe, zupełnie inny niż twój. Jak masz ochote to rzuć okie, drugi przepis w tym artykule https://blurppp.com/blog/sledz-na-wigilie-dwa-pomysly/
Pozdrawiam