sernik na zimno z truskawkami
ciasta i desery

Sernik na zimno z truskawkami

Sezon na truskawki trwa w najlepsze, więc przygotowałam sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Prosty i pyszny deser bez pieczenia, idealny na upalne dni. Sernik na zimno z truskawkami jest lekki i delikatny, wręcz rozpływa się w ustach. Sernik na zimno jest szybki i prosty w przygotowaniu, nie ma tu żadnej filozofii. Uda się z pewnością każdemu! Do przygotowania sernika używamy gotowych biszkoptów oraz zmielonego twarogu sernikowego z wiaderka, dzięki temu czas potrzebny na wykonanie tego pysznego deseru to dosłownie 15 minut. Nie wliczając oczywiście czasu potrzebnego na stężenie masy w lodówce. Do przygotowania sernika na zimno możemy użyć innych owoców sezonowych, możemy również pomieszać truskawki z maliną czy borówką. Każda wersja będzie równie pyszna i orzeźwiająca, idealna na lato!

Składniki na sernik na zimno z truskawkami:
warstwa serowa
750 g twarogu trzykrotnie zmielonego z wiaderka (u mnie President)
200 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa
250 ml gorącej wody
dodatkowo
około 100 g biszkoptów
1 galaretka truskawkowa
400 ml gorącej wody
około 400 g truskawek

sernik na zimno

Przygotowanie:
1. Zaczynamy od rozpuszczenia galaretki cytrynowej w 250 ml wrzątku. Galaretkę zostawiamy do całkowitego przestudzenia. Następnie wkładamy ją do lodówki i czekamy, aż zacznie tężeć.
2. Porządnie schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy 3 łyżki cukru pudru i mieszamy. Następnie do masy śmietanowej dodajemy stopniowo twaróg sernikowy z wiaderka, mieszamy. Na koniec do masy serowej wlewamy lekko tężejącą galaretkę cytrynową, dokładnie miksujemy na niskich obrotach. Po chwili masa jest idealnie gładka. Masę serową wstawiamy na kilka minut do lodówki, gdzie zacznie tężeć.
3. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy biszkoptami i wylewamy masę serową. Sernik wstawiamy do lodówki.
4. W międzyczasie galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 400 ml wrzątku, zostawiamy do wystudzenia.
5. Truskawki myjemy pod bieżącą wodą i usuwamy im szypułki, dzielimy je na pół. Owoce przekładamy na cedzak aby usunąć nadmiar wody.
6. Po 30 minutach sernik wyjmujemy z lodówki i na masie serowej układamy dość ciasno owoce. Na truskawki wylewamy lekko tężejącą galaretkę truskawkową. Sernik na zimno wstawiamy do lodówki, aż do całkowitego stężenia. Smacznego!

sernik na zimno z truskawkami 7
sernik na zimno z truskawkami 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *