sernik izaura
ciasta i desery

Sernik Izaura

Sernik Izaura to przepyszne ciasto. Jest to połączenie murzynka i sernika, a że oba uwielbiam, to muszę przyznać, że sernik Izaura pokochałam od pierwszego kęsa. Ciasto czekoladowe w towarzystwie delikatnej, wilgotnej i bardzo puszystej masy serowej to zdecydowanie niebo w gębie. Dodatkowo sernik udekorowałam polewą czekoladową i płatkami migdałowymi. Całość wygląda znakomicie i tak też smakuje. Sernik Izaura to doskonały sernik na wyjątkowe okazje, tj. święta, urodziny czy imieniny. Sprawdzi się również jako ciacho do popołudniowej niedzielnej kawki. Bardzo polecam i zapraszam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na sernik Izaura.

Składniki na sernik Izaura:
ciasto czekoladowe
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa serowa
1 kg sera twarogowego z wiaderka (u mnie Pilos)
3/4 szklanki cukru
4 jajka
1 budyń śmietankowy – 40 g (proszek)
szczypta soli

dodatkowo:
100 g czekolady gorzkiej
1/2 szklanki śmietanki 30%
garść płatków migdałowych

szklanka o pojemności 250 ml

sernik izaura 5
sernik izaura 4
sernik izaura 3

Przygotowanie:
1. Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, tak aby osiągnęły temperaturę pokojową.
2. Zaczynamy od przygotowania ciasta czekoladowego. Do miski wbijamy cztery jajka i ucieramy je z cukrem na najwyższych obrotach przez około 4-5 minut. Następnie dodajemy 1/2 szklanki oleju i mieszamy. Dodajemy składniki sypkie, czyli przesianą przez sitko mąkę, kakao oraz dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Dalej mieszamy mikserem, tylko do połączenia się wszystkich składników. Ciasto powinno być gęste. Blaszkę o wymiarach 20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia i na spód wylewamy nasze ciasto czekoladowe.
3. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni, góra – dół, bez termoobiegu.
4. Przechodzimy do przygotowania masy serowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy na wysokich obrotach przez około 4 minuty. Do masy serowej dodajemy porcjami ser z wiaderka, ciągle mieszając na małych obrotach miksera. Wsypujemy proszek budyniowy i mieszamy, ale tylko do połączenia się składników. Na koniec do masy serowej przekładamy pianę z białek i całość mieszamy delikatnie łyżką. Sernik wylewamy na ciasto czekoladowe i wyrównujemy powierzchnię.
5. Sernik Izaura wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni funkcja góra-dół. Ciasto pieczemy przez 65-70 minut, podczas pieczenia nie uchylamy drzwi piekarnika. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i sernik zostawiamy w ciepłym piekarniku jeszcze przez 20 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do przestudzenia. Sernik dekoruję polewą czekoladową. W tym celu do garnuszka wlewam śmietankę 30% i podgrzewam. Po zagotowaniu garnek zdejmuję z palnika i dodaję kawałki połamanej czekolady. Mieszam łyżką, tak aż czekolada całkowicie się rozpuści. Polewą dekoruję sernik i dodatkowo posypuję płatkami migdałowymi. Smacznego!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *