
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem
Uwielbiam maj, to zdecydowanie mój ulubiony miesiąc! Pachnie, jest pięknie! W moim ogórku jest już sałata, a na straganach pojawiają się różne warzywa, z których można wyczarować coś pysznego. Dziś przygotowałam młodą kapustę zasmażaną z boczkiem z dodatkiem koperku. Jest to proste i tanie danie, dla całej rodziny. Zdecydowanie mój faworyt jeśli chodzi o dania z wykorzystaniem właśnie młodej kapusty. Młoda kapusta zasmażana z boczkiem podana tylko z ziemniakami już stanowi bardzo smaczny obiad. Niekiedy taką kapustę zajadamy po prostu z świeżym pieczywem, jest tak pyszna!
Składniki na młodą kapustę zasmażaną z boczkiem:
1 główka młodej kapusty
1 duża cebula
150 g wędzonego boczku
pęczek koperku
3/4 szklanki wody lub bulionu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
świeżo zmielony pieprz do smaku
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej

Przygotowanie:
1. Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście, następnie dokładnie ją myjemy. Kroimy w ćwiartki i wycinamy głąb. Kapustę szatkujemy i przekładamy do garnka. Dolewamy 3/4 szklanki wody lub bulionu. Dodajemy pół łyżeczki soli oraz łyżeczkę cukru. Kapustę gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż do miękkości – przez około 8 minut, od czasu do czasu mieszamy.
2. Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli. Po usmażeniu zawartość patelni przekładamy do garnka z kapustą i gotujemy dosłownie 2-3 minuty.
3. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy łyżkę mąki – energicznie mieszamy, tak aby nie było grudek. Zasmażkę możemy delikatnie zarumienić. Następnie po łyżce na patelnie przekładamy kapustę z boczkiem. Całość cały czas mieszamy, zagotowujemy. Próbujemy i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą, jeśli jest konieczność. Koperek myjemy i drobno siekamy, dodajemy go do kapusty. Całość mieszamy. Młodą kapustę zasmażaną z boczkiem podajemy z ziemniakami lub świeżym pieczywem. Smacznego!


Pasta z awokado i serem feta
Może Ci się spodobać

Cukinia faszerowana kaszą kuskus
7 czerwca, 2020
Kurczak pieczony w majonezie i ketchupie
26 września, 2017
Jeden komentarz
Lena
smak maja!