Sałatka brokułowa – warstwowa
Sałatka brokułowa – warstwowa to moja propozycja na drugie śniadanie do pracy. Świetnie sprawdzi się również na imprezie! 🙂 Na pewno taka sałatka zniknie ze stołu w mgnieniu oka. Przygotowanie jej zajmuje kilka chwil, więc z pewnością zdążycie dorobić porcję dla największych głodomorów. Moja sałatka składa się z brokuła, papryki, jajka, sera feta, ziaren słonecznika, a całość idealnie dopełnia pyszny sos czosnkowy.
Składniki na sałatkę brokułową – warstwową:
1 duży brokuł – 500 g
2 jajka
1 czerwona papryka
125 g sera feta
2 łyżki ziaren słonecznika
sól, pieprz
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
3 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Brokuła myjemy i dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie, pilnujemy aby się nie rozgotował. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Jajka gotujemy na twardo, zdejmujemy skorupkę i kroimy w kosteczkę. Paprykę myjemy i również kroimy w kosteczkę. Ser kroimy w większą kostkę i następnie każdą z nich turlamy w słoneczniku, tak aby ziarnka się przykleiły. W osobnej miseczce przygotowujemy sos czosnkowy, składający się z majonezu, jogurtu, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz ziół. Sos doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku. W misce układamy warstwami różyczki brokuła, jajko, paprykę, wylewamy sos czosnkowy, który równomiernie rozprowadzamy, następnie znowu brokuł i ser feta. Smacznego!