chleb pszenny 1
śniadanie i kolacja

Chleb pszenny – najprostszy przepis

Prosty przepis na domowy chleb pszenny. Chlebek pięknie wyrasta, no w końcu 'jak na drożdżach'. Jest mięciutki w środku i ma chrupiącą skórkę. A w domu tak ładnie pachnie domowymi wypiekami.. Szukasz prostego przepisu na chleb, który jest sprawdzony i zawsze wychodzi? Świetnie trafiłeś! 😉

Składniki na chleb pszenny – najprostszy przepis:
450 g mąki pszennej chlebowej + mąka do podsypywania
20 g drożdży świeżych
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru
1 szklanka* letniej wody

*szklanka o pojemności 250 ml  

chleb pszenny 2

Przygotowanie:
1. Drożdże rozpuszczamy w odrobinie letniej wody z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Odstawiamy je na około 10 minut, aby zaczęły pracować.
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy łyżeczkę soli i mieszamy. Wlewamy rozpuszczone drożdże oraz resztę wody. Całość chwilę zagniatamy ręką, tak aby składniki się połączyły. Ciasto przykrywamy ściereczką, podsypujemy mąką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość (u mnie 60 minut).
3. Gdy ciasto nam ładnie wyrośnie ponownie chwilę je zagniatamy. Następnie formułujemy bochenek i znowu przykrywamy je ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia przez 30 minut.
4. W międzyczasie naczynie żaroodporne, w którym będziemy piec chleb wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni i zostawiamy na około 15 minut, dzięki temu chlebek nam nie popęka podczas pieczenia. Po upływie tego czasu naczynie żaroodporne wyjmujemy z piekarnika i wykładamy papierem do pieczenia. Umieszczamy w nim nasz bochenek, podsypując jeszcze delikatnie mąką. Chleb wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (góra – dół, bez termoobiegu) i pieczemy przez 35-40 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Chleb powinien wydawać głuchy odgłos, podczas uderzenia. Smacznego!

chleb pszenny 3
chleb pszenny 4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *