Roladki drobiowe ze szpinakiem i serem
Tradycyjne kotlety z kurczaka już mi się znudziły, więc wczoraj na obiad przygotowałem coś innego czyli roladki drobiowe ze szpinakiem i serem. Muszę się wam pochwalić, że okazały się bardzo smaczne i smakowały wszystkim moim domownikom. Mięsko jest mięciutkie i soczyste. Do tego jakaś surówka i obiad gotowy! Wbrew pozorom nie jest to nic skomplikowanego i przygotowanie ich zajmuje mniej więcej tyle samo czasu co zwykłych kotletów z kurczaka. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu 🙂
Składniki na roladki drobiowe ze szpinakiem i serem:
2 duże piersi z kurczaka
200 g mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
4 plastry sera
sól, pieprz do smaku
przyprawa do kurczaka
Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy, suszymy papierowymi ręcznikami, a następnie kroimy na pół. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Oprószamy solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka z każdej strony. W międzyczasie brykiety z mrożonego szpinaku wrzucamy na patelnię i podgrzewamy do momentu, aż odparuje cała woda w nim zawarta. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz i mieszamy. Wracamy do naszych koletów, na które nakładamy po plasterku żółtego sera i wcześniej przygotowany farsz szpinakowy. Mięso zawijamy w roladę i spinamy wykałaczką. Obsmażamy na złoty kolor z każdej strony, a następnie dusimy pod przykryciem przez około 20 minut, na małym ogniu. Z wytopionego tłuszczu proponuję zrobić sos. Smacznego i polecam 😉