Leczo z fasolką szparagową
Proste danie jednogarnkowe czyli leczo z fasolką szparagową poleca się na dzisiejszy obiad! Smaczne danie, nie wymagające zbyt wielkich umiejętności kucharskich, które jest po prostu wyborne 😉 Koniecznie spróbujcie, jeśli uwielbiacie fasolkę szparagową (tak jak ja!).
Składniki na leczo z fasolką szparagową:
3 kiełbasy śląskie
2 cebule
2 średnie cukinie
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
3 pomidory
250 g fasolki szparagowej
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki przecieru pomidorowego
olej do smażenia
sól, pieprz, chilli
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy olej. Następnie wrzucamy do niego pokrojoną w kosteczkę kiełbasę. Gdy już się zarumieni, dodajemy do niej pokrojoną w kostkę cebulę. Cukinię dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, usuwamy pestki, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. W międzyczasie jak cukinia się dusi, w kostkę kroimy paprykę i pomidory i przekładamy do pozostałych składników. Kolejno dodajemy umytą, obraną fasolkę szparagową, pokrojoną w mniejsze kawałki. Całość dusimy przez około 20-25 minut. Po odparowaniu wody dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy do smaku. Na sam koniec leczo zagęszczamy przecierem pomidorowym. Gotujemy jeszcze 5 minut, żeby wymieszały się wszystkie smaki. Smacznego!