kotlety twardowskiego
na imprezę,  obiad

Kotlety Twardowskiego

Kotlety Twardowskiego czyli pomysł na pyszny obiad z wykorzystaniem schabu, coś innego niż tradycyjne kotlety. Te panierowane roladki skrywają w sobie masło oraz żółty ser są naprawdę bardzo smaczne, soczyste i dość łatwe w przygotowaniu. Serdecznie polecam! Inspiracja pochodzi z bloga Kuchenne Cuda Joanny.

Składniki na kotlety Twardowskiego:
4 kotlety schabowe
100 g masła
1 szklanka żółtego startego sera (o poj. 250 ml)
sól, pieprz kolorowy, świeżo mielony
1 jajko
mąka do obtoczenia roladek
bułka tarta do obtoczenia roladek
olej do smażenia

kotlety twardowskiego

Przygotowanie:
1. Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki i zostawiamy w temperaturze pokojowej, aż zrobi się miękkie. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach. Następnie ser łączymy z masłem i dokładnie mieszamy. Farsz dzielimy na 4 części.
2. Kotlety schabowe dokładnie myjemy, wycieramy papierowymi ręcznikami, a następnie rozbijamy przy użyciu tłuczka do mięsa. Kotlety oprószamy solą i pieprzem z każdej strony.
3. Na każdy kotlet nakładamy farsz. Składamy na pół (jak pieróg), a boki zbijamy tłuczkiem, obracamy i zbijamy z drugiej strony. Podwijamy końcówki schabu i znowu zbijamy, teraz formułujemy roladki w dłoniach. Każdy kotlet obtaczamy w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej. Tak przygotowane roladki podsmażamy na patelni z każdej strony na złoty kolor, a następnie dusimy pod przykryciem około 10 minut. Można je również zapiekać w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 10-15 minut. Smacznego!

kotlety twardowskiego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *