Ciasto z rabarbarem
Maj to zdecydowanie mój ulubiony miesiąc. W naszym ogródku już pojawił się rabarbar i nie mogłam przejść obok niego obojętnie. Postanowiłam przygotować pierwsze wiosenne ciasto z rabarbarem. Ciasto z rabarbarem to extra szybkie i bardzo proste do zrobienia ciasto. Wystarczy jedna miska i dosłownie 15 minut na uszykowanie tego ciasta, nie wliczając oczywiście czasu pieczenia. Poradzi z nim sobie każdy, nawet osoba początkująca w wypiekach. Ciasto z rabarbarem jest pyszne, wilgotne i mega puszyste. Będzie idealne do popołudniowej kawy czy na drugie śniadanie z szklanką ciepłego kakao. Ciasto z rabarbarem łatwo się kroi, jest podzielne i tanie. Dodatkowo rabarbar możemy zastąpić innymi owocami sezonowymi, możemy wykorzystać np. borówki, śliwki czy czereśnie. Każda wersja tego ciasta będzie równie pyszna. Polecam wypróbować mój sprawdzony przepis na wiosenne ciasto z rabarbarem.
Składniki na ciasto z rabarbarem:
4 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju rzepakowego
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
500 g rabarbaru
dodatkowo: cukier puder do posypania
szklanka o pojemności 250 ml
Przygotowanie:
1. Jajka ogrzać do temperatury pokojowej.
2. Piekarnik nastawić na 175 stopni, góra-dół (bez termoobiegu).
3. Rabarbar dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Następnie owoce obrać, jeśli mamy młody rabarbar nie musimy ściągać skórki, tak jak w moim przypadku. Rabarbar pokroić w mniejszą kostkę o szerokości 2-3 cm i przełożyć na cedzak, aby usunąć nadmiar wody. Dodatkowo owoce powycierać przy użyciu ręczników papierowych.
4. Do miski wbić cztery jajka i ucierać je z cukrem na najwyższych obrotach miksera przez około 10 minut. Następnie powoli wlewać olej, cały czas miksując na niskich obrotach miksera. Dodać składniki sypkie, czyli przesianą przez sitko mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Całość wymieszać za pomocą łyżki, tylko do połączenia się wszystkich składników.
5. Blachę o wymiarach 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać jego powierzchnię. Na cieście poukładać dość ciasno rabarbar.
6. Ciasto z rabarbarem wstawić do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) i piec przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego!