Roladki z cukinii
Oglądałem ostatnio program Ewy Wachowicz i akurat ten przepis wpadł mi w oko! Jednak, w programie owe roladki z cukinii były gotowane na parze, postanowiłem wprowadzić pewne zmiany i uważam, że na lepsze! Roladki z cukinii postanowiłem zapiec w piekarniku! Musicie przyznać, że całość prezentuje się znakomicie! 😉
Składniki na roladki z cukinii:
2 cukinie
250 g mięsa mielonego z szynki
1/2 szklanki kaszy kuskus
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
150 g startego żółtego sera
natka pietruszki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, papryka ostra,
przyprawa do mięsa mielonego
Przygotowanie:
Kaszę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Cukinię kroimy w cienkie, podłużne plastry (można to zrobić przy użyciu tarki lub obieraczki do ziemniaków). Mięso mielone podsmażamy, następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Następnie całość doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Na samym końcu do mięsa dodajemy przecier pomidorowy. Ugotowaną kaszę mieszamy z mięsem mielonym. Całość ściągamy z ognia i czekamy, aż ostygnie. Dodajemy jajko oraz bułkę tartą, aby wszystko ładnie się połączyło. Bierzemy plastry z cukinii. Na jednym końcu dajemy farsz i zawijamy w roladkę. Najlepiej nabić ją na wykałaczkę, by wszystko się trzymało. Wszystkie roladki wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Około 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy je tartym serem. Jak szykujecie imprezę, to taka przekąska jest w sam raz 😉
komentarze 2
Unknown
super wyglądają 🙂
Anonimowy
Czy bedzie dobre również jako zimna przekąska?