sałatka z ogórkami i papryką
przetwory,  sałatki,  surówki

Sałatka ogórkowa z papryką, marchewką i cebulą

Często zdarza mi się zbyt późno oberwać ogórki i są one zbyt duże, by zrobić z nich ogórki małosolne lub inne tego typu przetwory. Dlatego teraz postanowiłam zrobić sałatkę ogórkową z papryką, marchewką i cebulą. Takie domowe przetwory są o niebo lepsze od tych sklepowych, smaczniejsze, zdrowsze, bo bez konserwantu i do tego tanie w przygotowaniu! Przerośnięte ogórki idealnie nadają się na ten przepis, gdyż są one szatkowane. Wypróbujcie sami 😉

Składniki na sałatkę ogórkową z papryką, marchewką i cebulą:
2 papryki czerwone
2-3 cebule
3 duże marchewki
2 łyżki soli
szklanka octu
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka pieprzu
1/2 szklanki oleju

Dodatkowo do każdego słoika: po pół łyżeczki pieprzu ziarnistego i ziela angielskiego.

Przygotowanie:
Ogórki dokładnie myjemy, a następnie szatkujemy je w talarki. Następnie dodajemy do nich pokrojoną w paski paprykę oraz cebulę w piórka. Marchewkę myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w cieniutkie talarki. Przekładamy ją do pozostałych warzyw. Całość zasypujemy dwoma łyżkami soli i odstawiamy na godzinę, by warzywa puściły wodę. Po upływie tego czasu, warzywa dokładnie odcedzamy. Następnie dodajemy cukier, ocet, olej oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy ponownie na 3 godziny. W międzyczasie przygotowujemy słoiki. Dokładnie je myjemy i wyparzamy. Do każdego słoika nasypujemy ziele angielskie oraz pieprz. Po upływie 3 godzin, do każdego słoika dość ciasno nakładamy warzywa razem z zalewą. Słoiki z sałatką pasteryzujemy przez około 15 minut. Smacznego 🙂

sałatka z ogórkami i papryką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *