Schab duszony w sosie musztardowym
Zapewne znudziły się wam już tradycyjne kotlety schabowe. W moim przypadku tak właśnie było. Dlatego wspaniałą alternatywą jest schab duszony w sosie musztardowym! Twoi domownicy będą mile zaskoczeni, gdy przygotujesz im właśnie tą potrawę 😉 Spróbuj koniecznie i zaskocz ich już dzisiaj!
Składniki na schab duszony w sosie musztardowym:
700 g schabu wieprzowego
3 łyżki ostrej musztardy
200 ml śmietanki 30%
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, majeranek, chilli
Przygotowanie:
Schab dokładnie myjemy, następnie osuszamy go za pomocą ręczników papierowych. Kroimy go w plastry, a następnie lekko rozbijamy. Oprószamy je solą, pieprzem i majerankiem z obu stron. Następnie obtaczamy je w mące i obsmażamy z obu stron na rumiany kolor. Usmażone kotlety przekładamy do głębokiej patelni. Natomiast do tłuszczu pozostałego po smażeniu dodajemy pół szklanki wody i dolewamy do mięsa. W kolejnym kroku dodajemy 3 łyżki musztardy, całość przestawiamy na mały ogień i dusimy przez 15 minut. Po upływie tego czasu, dodajemy śmietankę i odkrywamy patelnię, by zredukować sos. Całość doprawiamy do smaku przyprawami. Można podawać z ryżem lub ziemniakami 😉
komentarzy 6
Helen G.
Jak dla mnie danie rewelacja:)
Unknown
Robie dzis na kolacje
Dzieki za pomysł
AL
a gdzie czosnek (kiedy)?
Unknown
Schab i musztarda, tego się nie da nie lubić.
iwona
Dzięki za fajny przepis, Dodałam jeszcze łyżeczkę chrzanu i podsmażoną cebulę, bo lubię 🙂 REWELACJA, mniam
Agnieszka
Miło mi to słyszeć. 😉 Pozdrawiam gorąco.