Wiosenna sałatka z kaszą kuskus
Dziś prezentuję przepis na kolorową, wiosenną sałatkę z kaszą kuskus, warzywami oraz serem feta. Jej przygotowanie zajmie Wam dosłownie kwadrans, a jest naprawdę smaczna! Dodatek kaszy oraz sera feta sprawia, że owa sałatka jest dość sycąca i sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy. Naprawdę polecam! 🙂
Składniki na wiosenną sałatkę z kaszą kuskus:
1/2 szklanki kaszy kuskus (przed ugotowaniem)
1/2 kostki sera feta (około 150 g)
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
1/2 zielonego ogórka
kilka pomidorów koktajlowych
pęczek szczypiorku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki z cytryny
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Kaszę kuskus zalewamy gorącym bulionem, przykrywamy talerzem do napęcznienia (od czasu do czasu mieszamy łyżką). Kaszę zostawiamy do ostudzenia.
2. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Paprykę kroimy w cienkie paseczki, ogórka w kosteczkę, natomiast pomidorki koktajlowe w ćwiartki.
3. Ser feta kroimy w kosteczkę, a szczypiorek drobno siekamy.
4. Do miski przekładamy kaszę kuskus, pokrojone warzywa oraz ser feta. Delikatnie mieszamy łyżką.
5. Sok z cytryny, ocet i oliwę łączymy ze sobą w miseczce, dodajemy sól i pierz. Powstałym sosem polewamy naszą sałatkę. Smacznego!