Sałatka ryżowa z tuńczykiem
Sałatka ryżowa z tuńczykiem to propozycja na drugie śniadanie do pracy! Bez sensu jest zamawiać pizzę i tym podobne rzeczy, skoro można sobie samemu w domu przygotować lepsze i smaczniejsze dania 😉 Całość smakuje niesamowicie i ja dodatkowo taką sałatkę jem z chrupkim lub razowym pieczywem. Świetnie sprawdzi się również na różnego rodzaju imprezach, bez wątpienia szybko zniknie ze stołu. Gorąco polecam!
Składniki na sałatkę ryżową z tuńczykiem:
200 g ryżu w saszetkach
3 jajka
1 duża czerwona cebula
7-8 ogórków konserwowych
300 g tuńczyka rozdrobnionego w oleju
100 g kukurydzy z puszki
2-3 łyżki musztardy ostrej
1-2 łyżki majonezu
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Ryż gotujemy na sypko według zaleceń producenta. Jajka gotujemy na twardo, czkamy, aż trochę ostygną i obieramy je ze skorupek.
2. Ogórki, cebulę oraz jajka kroimy w drobną kosteczkę. Tuńczyka i kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy do wcześniej pokrojonych warzyw. Całość mieszamy, dodajemy ugotowany ryż i znowu mieszamy. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, dodajemy musztardę, majonez i przyprawy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, aby wszystkie smaki się połączyły. Smacznego 😉