Pianka czekoladowo – cytrynowa
Dziś proponuję szybki, prosty i mega smaczny deser, czyli piankę czekoladowo – cytrynową. Dodatkowo jest to deser bez pieczenia, czyli nie musimy się martwić, że wyjdzie zakalec 🙂 Pianka jest lekka i pyszna – absolutny hit! Takie piankowe kanapki z pewnością zaspokoją podniebienia zarówno małych, jak i tych większych łasuchów. Polecam wypróbować mój przepis!
Składniki na piankę czekoladowo – cytrynową (blaszka 20×25):
300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
200 ml śmietanki 36%
300 g herbatników
2 łyżki kakao
3-4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki wody
1 opakowanie galaretki cytrynowej
Przygotowanie:
W garnku ubijamy 100 ml śmietanki 36% na sztywną pianę, następnie dodajemy 150 g serka waniliowego, 2 łyżki kakao oraz cukier puder. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach letniej wody i stopniowo dodajemy do kremu, stale mieszając. W naczyniu żaroodpornym (lub w małej blaszy 20×25) układamy warstwę herbatników, następnie rozprowadzamy krem czekoladowy i znowu ciastka. Naczynie wstawiamy do lodówki na około godzinę, aby pierwsza warstwa się zestygła. W międzyczasie galaretkę cytrynową zalewamy szklanką gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia, zostawiamy do ostygnięcia. W garnku znowu ubijamy 100 ml śmietanki, następnie dodajemy serek waniliowy i mieszamy. Stopniowo wlewamy przestudzoną już galaretkę, cały czas miksując. Gotowy krem cytrynowy wylewamy na górną warstwę herbatników i przykrywamy kolejną warstwą. Piankę wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny, najlepiej na całą noc. Smacznego!
komentarzy 10
Ervisha
Idealne ciacho do popołudniowej herbaty 🙂
Anonimowy
W składnikach są >2 łyżeczki żelatyny< a w przepisie już mowy o niej nie ma? Podoba mi się to ciasto tylko nie wiem co z tą żelatyną.
Pozdrawiam Renia
Anonimowy
Jest mowa o zelatynie.
Anonimowy
wspaniała pianka!mam pytanie za które z góry przepraszam! jakiej firmy masz lakier na paznokciach i nr-możesz podać będę wdzięczna-jest cudowny,taki wiosenny.rysiaa
Anonimowy
Na jaki wymiar blaszki podane są składniki??
Anonimowy
Też jestem ciekawa jaki jest rozmiar blaszki ?
Unknown
Już dodałem 😉 Jest to 20×25
Anonimowy
Jak na wylany krem cytrynowy można położyć herbatniki?
Anonimowy
a do kremu czekoladowego dodałam wiśnie drylowane ze słoiczka ,mam zawsze mały zapas ,wyostrzyły smak , spróbujcie -polecam ,!takie ciasta są dla ludzi z wyobrażnią-tylko kombinować !!!
Hanna Annowska
Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżeczkach letniej wody i stopniowo dodajemy do kremu , cały czas mieszając .