pianka czekoladowo-cytrynowa
ciasta i desery

Pianka czekoladowo – cytrynowa

Dziś proponuję szybki, prosty i mega smaczny deser, czyli piankę czekoladowo – cytrynową. Dodatkowo jest to deser bez pieczenia, czyli nie musimy się martwić, że wyjdzie zakalec 🙂 Pianka jest lekka i pyszna – absolutny hit! Takie piankowe kanapki z pewnością zaspokoją podniebienia zarówno małych, jak i tych większych łasuchów. Polecam wypróbować mój przepis!

Składniki na piankę czekoladowo – cytrynową (blaszka 20×25):
300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
200 ml śmietanki 36%
300 g herbatników
2 łyżki kakao
3-4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki wody
1 opakowanie galaretki cytrynowej

pianka czekoladowo-cytrynowa

Przygotowanie:
W garnku ubijamy 100 ml śmietanki 36% na sztywną pianę, następnie dodajemy 150 g serka waniliowego, 2 łyżki kakao oraz cukier puder. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach letniej wody i stopniowo dodajemy do kremu, stale mieszając. W naczyniu żaroodpornym (lub w małej blaszy 20×25) układamy warstwę herbatników, następnie rozprowadzamy krem czekoladowy i znowu ciastka. Naczynie wstawiamy do lodówki na około godzinę, aby pierwsza warstwa się zestygła. W międzyczasie galaretkę cytrynową zalewamy szklanką gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia, zostawiamy do ostygnięcia. W garnku znowu ubijamy 100 ml śmietanki, następnie dodajemy serek waniliowy i mieszamy. Stopniowo wlewamy przestudzoną już galaretkę, cały czas miksując. Gotowy krem cytrynowy wylewamy na górną warstwę herbatników i przykrywamy kolejną warstwą. Piankę wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny, najlepiej na całą noc. Smacznego!

pianka czekoladowo-cytrynowa

komentarzy 10

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *