drozdzowki-z-rabarbarem-i-kruszonka-1
ciasta i desery

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Zapraszam po mój sprawdzony przepis na bardzo smaczne drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. Bułeczki dodatkowo polałam lukrem cytrynowym i wyszło mega pysznie. Obok tych drożdżówek nie można przejść obojętnie, pięknie się prezentują, są mięciutkie i bardzo puszyste. Co prawda przygotowanie bułeczek drożdżowych z rabarbarem jest dość czasochłonne, ponieważ musimy zrobić zaczyn, wyrobić ciasto drożdżowe i poczekać, aż wyrośnie. Jednak ich smak wynagrodzi nam każdą poświęconą minutę. Czas oczekiwania, aż ciasto drożdżowe wyrośnie możemy sobie umilić np. czytaniem książki lub zająć się innymi domowymi obowiązkami. Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką są świetne do popołudniowej kawy czy herbaty. Bardzo polecam uszykować drożdżówki dzieciakom na drugie śniadanie do szkoły. Możemy je również przygotować w weekend i podać naszym urwisom ze szklanką ciepłego kakao. Dzieci napewno będą zachwycone. 😉

Składniki na drożdżówki z rabarbarem i kruszonką:
500 g mąki pszennej (u mnie tortowa)
50 g drożdży świeżych lub 14 g drożdży suchych
1 szklanka mleka
4 łyżki cukru
szczypta soli
100 g masła
2 żółtka jajek
500 g rabarbaru
kruszonka
80 g masła
120 g mąki pszennej
80 g cukru
lukier cytrynowy
3 łyżki soku z cytryny
10 łyżek cukru pudru

szklanka o pojemności 250 ml

drozdzowki-z-rabarbarem-2
drozdzowki-z-rabarbarem-3
drozdzowki-z-rabarbarem-1

Przygotowanie:
1. Jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki, tak aby osiągnęły temperaturę pokojową. Masło przełożyć do rondelka i podgrzać, aż będzie płynne. Masło zostawić do przestudzenia.
2. Drożdże pokruszyć do miseczki i zalać około 125 ml ciepłego mleka. Dodać po jednej łyżce cukru oraz mąki. Całość dokładnie wymieszać. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. W tym czasie drożdże zaczną pracować i podwoją swoją objętość.
3. Do miski przesiać mąkę, dodać trzy łyżki cukru oraz szczyptę soli i wymieszać. Wbić dwa żóltka, wlać rozpuszczone drożdże i pozostałe 125 ml letniego mleka. Na koniec wlać rozpuszczone, przestudzone masło. Całość wymieszać najpierw łyżką, do połączenia się składników, a następnie ciasto wyrabiać ręką przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto drożdżowe przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na około 60 minut, aż podwoi swoją objętość.
4. Rabarbar dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Jeśli mamy młody rabarbar nie musimy ściągać skórki, tak jak w moim przypadku. Rabarbar pokroić w mniejszą kostkę o szerokości 2 cm i przełożyć na cedzak, aby usunąć nadmiar wody. Dodatkowo owoce powycierać przy użyciu ręczników papierowych.
5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i chwilę zagniatać. Ciasto drożdżowe podzielić na 9 części. Z każdej części uformować kulkę i lekko ją spłaszczyć. Bułeczki układać na blaszy z wyposażenia piekarnika, zachowując przy tym odstępny, ponieważ drożdżówki urosną jeszcze podczas pieczenia.
6. Kruszonka: W misce umieścić 80 g zimnego masła, 80 g cukru oraz 120 g mąki pszennej. Składniki dokładnie wymieszać łyżką, a następnie zagnieść dość szybko ręką, tak aby otrzymać kruszonkę. Kruszonkę owinąć folią spożywyczą i wstawić do lodówki.
7. Na środku każdej bułki zrobić wgłębienie dnem szklanki. W powstałe wgłebienie nakłaść po kilka kawałków rababaru i posypać kruszonką. Drożdżówki przykryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
8. W międzyczasie piekarnik nastawić na 175 stopni, góra – dół, bez termobiegu. Drożdżówki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25-30 minut, aż zrobią sie rumiane. Po upieczeniu uchylić drzwi piekarnika, a po 10 minutach wyjąć bułeczki z pieca i zostawić do przestudzenia.
9. Po przestudzeniu drożdżówki z rabarbarem i kruszonką polać lukrem cytrynowym. Do miseczki wlać 3 łyżki soku z cytryny i dodać 10 łyżek cukru pudru. Dokładnie wymieszać, całość rozetrzeć, tak aby nie było grudek. Gotowym lukrem polać bułeczki. Smacznego!

drozdzowki-z-rabarbarem-i-kruszonka-2
drozdzowki-z-rabarbarem-i-kruszonka-3


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *