
Ciasto Lion – bez pieczenia
Ciasto Lion – bez pieczenia to przepyszne ciasto inspirowane batonikiem o tej samej nazwie – Lion. Ten przepis jest ze mną już od dawna i szykuję to ciasto dosyć często czy to na święta, czy do niedzielnej kawy. Lion to szybkie i bardzo łatwe do zrobienia ciasto, z którym poradzi sobie każdy. Lion to deser na herbatnikach, składający się z masy kajmakowej, kremu na bazie serka mascarpone z posiekanymi batonami lion, a wierzch ciasta wieńczy bita śmietana. Tym ciastem zaskoczysz swoich bliskich i z pewnością ten przepis zostanie już z Tobą na długi czas! 😉
Składniki na ciasto lion:
330 ml śmietanki 36%
3-4 łyżki cukru pudru
3 batony lion – 50 g każdy
500 g serka mascarpone
400 g masy kajmakowej
300 g herbatników (u mnie ciemne)
około 20 g czekolady gorzkiej – do dekoracji


Przygotowanie:
1. Blachę o wymiarach 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć połowę masy kajmakowej i równomiernie ją rozprowadzić. Następnie ułożyć kolejną warstwę ciastek.
2. Przygotować krem. Do miski przełożyć serek mascarpone, dodać pozostały kajmak i zmiksować. Batony lion drobno posiekać i dodać do kremu, dokładnie wymieszać łyżką. Powstały krem wyłożyć na herbatniki i równomiernie rozsmarować po ich powierzchni. Ułożyć ostatnią warstwę ciastek.
3. Porządnie schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bitą śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta i dodatkowo posypać startą, gorzką czekoladą. Ciasto lion wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!


Karpatka
Może Ci się spodobać

Ciasto ze śliwkami
15 sierpnia, 2020
Kieszonki francuskie ze szpinakiem
17 lutego, 2017