domowe burgery
obiad

Domowe burgery

Dziś zapraszam na pyszne, domowe burgery. Taki domowy fast food dobrze smakuje, a na pewno jest zdrowszy, niż ten z baru szybkiej obsługi! Wiem co jem! Świeże warzywa, soczyste mięsko i bułeczki własnej roboty – rewelacja! Co prawda trochę czasu trzeba poświęcić na przygotowanie takich pyszności, tym bardziej jeśli chce się samemu upiec bułeczki. Proponuję podzielić sobie pracę, ja zagniotłam ciasto i upiekłam bułki dzień wcześniej, a dziś przygotowałam resztę. 

Składniki na bułki – 5 dużych:
250 ml mleka
2 łyżki masła
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
25 g drożdży
1 jajko
3,5 mąki typ 550

Dodatkowo: żółtko+mleko+ziarnka siemienia lnianego lub sezam

Składniki na burgery: 
500 g mięsa mielonego
2 łyżki ketchupu
2 łyżki musztardy
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz

Dodatkowo:
10 plastrów sera żółtego
2 pomidory
1 czerwona cebula
5 ogórków konserwowych
ketchup
musztarda

Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem łyżki cukru. Następnie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz miękkie masło. Wbijamy jajko i wlewamy drożdże rozpuszczone w mleku. Wyrabiamy ciasto, powinno być elastyczne, ale nie za ścisłe. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podwojenia objętości na około 2 godziny. Następnie formułujemy kulki i ustawiamy je na stolnicy, zostawiamy jeszcze na 30 minut, aby trochę wyrosły. Żółtko mieszamy z odrobiną mleka oraz siemieniem lnianym i smarujemy wierzch bułeczek. Tak przygotowane bułki pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 20-30 minut. W międzyczasie przygotowujemy kotlety. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy. Przekładamy ją do miski, do której dodajemy mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek, ketchup oraz musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły, najlepiej przy użyciu rąk! Kształtujemy kotleciki, spłaszczamy widelcem i smażymy na grillu elektrycznym (lub patelni grillowej) przez 2 minuty z każdej strony. Bułki przekrawamy i podpiekamy (wtedy sos nie wsiąknie). Kładziemy porcję musztardy i ketchupu na każdą połowę bułki, a następnie układamy zaczynając od dołu ser, mięso, ser, 2 plastry pomidora, cebulkę, oraz ogórka pokrojonego w paski. Smacznego!

komentarze 2

  • Sky

    Zgadzam się z moją poprzedniczką. Domowe burgery zawsze smakują dobrze i jak się spróbuje raz, to potem dopiero widać i czuć różnicę:) Ja osobiście daję wołowinę, bułkę lekko podpiekam, ser, pomidory,… i nie dokończę, bo już ślinianki zaczęły pracować:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *