Sałatka z kapustą i buraczkami – szykuj zapasy na zimę!
Zima tuż tuż, a zapasów w spiżarni brak? Dlatego polecam pyszną sałatkę z buraczkami i kapustą! Wiadomo, każde domowe przetwory są bardzo zdrowe i zawierają mnóstwo witamin, dlatego najlepiej jest ich zrobić jak najwięcej! Są to idealne dodatki do obiadów 😉
Składniki na sałatkę z kapustą i buraczkami:
2 kg kapusty
1 kg gotowanych buraczków 1 szklanka wody
1/2 szklanki cukru
1 szklanka octu
2 łyżki soli
5 ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowe
Przygotowanie:
Buraki gotujemy ze skórką, następnie je obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Kapustę kroimy w drobne paseczki jak do surówki. W międzyczasie przygotowujemy zalewę: wodę, cukier, i ocet zagotowujemy w garnku, dodajemy pozostałe składniki i odstawiamy na bok. Do wyparzonych słoików nakładamy warzywa i zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą. Zakręcamy wieczka i pasteryzujemy przetwory przez około 20 minut i odstawiamy w ciemne miejsce w naszej spiżarni 😉 Smacznego!
komentarzy 5
Unknown
JAKA MA BYĆ KAPUSTA BIAŁA CZY KISZONA???
Unknown
Kapusta biała, niekiszona
Unknown
DZIĘKI
Anonimowy
Sól do zalewy a nie zasalamy wcześniej kapusty?
Unknown
Ten komentarz został usunięty przez autora.