Kuleczki ziemniaczane z serem
Kuleczki ziemniaczane z serem to super alternatywa dla zwykłych, gotowanych pyr, która z pewnością Ci zasmakuje! Na posiłek nadają się same kuleczki ziemniaczane polane jakimś pysznym sosem, jak i dodatek w towarzystwie mięsa. Doskonale pasuje do nich również sos czosnkowy lub inne śmietankowe dipy. Polecam wypróbować! 🙂
Składniki na kuleczki ziemniaczane z serem:
1 kg ziemniaków
2 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 cebula
2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie, bazylia, sól, pieprz
50 g tartego żółtego sera
bułka tarta do obtaczania
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie je dokładnie odcedzamy i zostawiamy, aby ostygły. Potem mielimy je na maszynce do mięsa, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i zioła. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, a następnie podsmażamy. Tak przygotowaną cebulę również mielimy na maszynce do mięsa i dodajemy do ziemniaków. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Formujemy małe kulki, a do środka wkładamy ser. Tak powstałe klopsiki obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy z każdej strony na złocisty kolor 😉 Smacznego!
komentarze 3
Anonimowy
Wyglądają przepysznie 🙂 Już wiem co dziś będzie na obiad! Ziemniaki górą, pod każdą postacią 🙂
Anonimowy
Lepiej jest zmielic jeszcze ciepłe ziemniaki żeby uniknąć klejacej konsystencji. 😉
Anonimowy
Ta klejąca konsystencja jest potrzebna, gdyż inaczej kule rozpadną się w trakcie smażenia lub odpadnie panierka.