Barszcz wigilijny według przepisu Magdy Gessler!
Zgodnie z tradycją na stole wigilijnym powinno znaleźć się 12 potraw. Obowiązkowa pozycja to przepyszny czerwony barszcz wigilijny! Oczywiście przygotowany na bazie najlepszego zakwasu z buraków!Smak takiego barszczu jest niepowtarzalny, niezwykle intensywny, po prostu nie do podrobienia! Do takiego barszczyku polecam dodać uszka z grzybami domowej roboty, gdyż takie najlepiej smakują 😉 Pychota!
Składniki na barszcz wigilijny według przepisu Magdy Gessler:
1 kg buraków
2 ząbki
czosnku
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
3 litry wywaru z warzyw lub wody
kilka grzybów suszonych
1 kwaśne jabłko
1 szklanka zakwasu z buraków
sól, pieprz
majeranek
Przygotowanie:
Buraki obieramy, następnie ścieramy je na tarce na dużych oczkach. Starte buraki razem z grzybami zalewamy zimną wodą lub wywarem z warzyw. Dodajemy do nich liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy je w garnku przez około 30 minut. Następnie całość przelewamy przez sitko. Wywar znowu stawiamy na ogień, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dodajemy wcześniej przygotowany zakwas. Do barszczu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w ćwiartki jabłko. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość ogrzewamy na małym ogniu jeszcze przez 15 minut (nie gotujemy!) Taki barszczyk najlepiej smakuje z pierożkami lub uszkami 😉
komentarzy 8
Unknown
Jaki to jest wywar z wody?
Unknown
Dodajemy 3 litry wywaru z warzyw lub 3 litry po prostu samej czystej wody
Unknown
Przepraszam, a ile tego zakwasu dodać ? Cały który wyjdzie z kiszenia ?
Anonimowy
Taki barszcz to ja od zawsze robiłem nie znając Gessler. Dlaczego przypisuje się właśnie jej.
Unknown
Proszę o odp ile wlać zakwasu do barszczu?
Agnieszka
Około 250 ml
Unknown
a ja robię bez zakwasu i jest pycha i nie gotuje tylko doprowadzam do wrzenia i wyłaczam ,wczesniej doprawiam , odstawiam w garze a przed samą wigilią odlewam tyle ile mi potrzeba i podgrzewam nie gotuje bo zmieni kolor ….
Tamara
Mój barszcz jest czysty, bez dodatku warzyw czy wywaru z nich. Nie trę też buraków bo po co…. a już jabłko zupełnie mi się kłuci. Swój barszczyk bardzo dobrze przyprawiam, goździki są nieodzowne, nadają magiczny smak i zapach. Dodaję sok z cytryny i ksylitol, barszcz wtedy ma ostro-słodko- kwaskowy, głęboki smak. Wszyscy się zachwycają, znika w mig.????