rolada szpinakowa z łososiem
na imprezę,  przekąski

Rolada szpinakowa z łososiem

Tak się składa, że w zamrażarce miałem szpinak, a w lodówce łososia wędzonego na zimno. Zbytnio nie miałem pojęcia co z tym zrobić, więc poszperałem w internecie i oto efekt – rolada szpinakowa z łososiem. Jest to danie typowo na imprezę, idealna przystawka, którą z pewnością zaskoczysz znajomych! Tak się składa, że niedługo Andrzejki więc musisz wypróbować 😉 Znajomi na pewno będą chcieli od Ciebie przepis!

Składniki na roladę szpinakową z łososiem: 
450 g mrożonego szpinaku
3 jajka
150 g łososia wędzonego na zimno
150 g serka śmietankowego o smaku chrzanowym
sól, pieprz

Przygotowanie:
Szpinak przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Dodajemy sól i pieprz. Następnie ściągamy go z ognia, by ostygnął. Wbijamy do niego 3 żółtka, a pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Szpinak z żółtkami miksujemy na jednolitą masę i następnie dodajemy do niego wcześniej przygotowaną pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto szpinakowe wylewamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzamy równomiernie (na kształt prostokąta). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Wyciągamy z piekarnika i czekamy aż placek ostygnie. Jak już osiągnie temperaturę pokojową, to przewracamy go na drugą stronę (chodzi o to, by nierówna część placka była wewnątrz). Na całej powierzchni placka rozsmarowujemy równomiernie serek, a następnie układamy plastry wędzonego łososia. Całość zwijamy w rulon. Tak przygotowaną roladę wstawiamy do lodówki na około 1 godz. Kroimy w plastry i gotowe 😉

rolada szpinakowa z łososiem

komentarzy 8

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *