
Roladki naleśnikowe z łososiem i szpinakiem
Roladki naleśnikowe z łososiem i szpinakiem to ekspresowa i prosta w przygotowaniu przekąską, którą zrobisz w zaledwie 15 minut! Jest to przekąska typu finger food czyli na tzw. kęsa, idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju imprezach! Super smakuje i ładnie prezentuje się na stole:) Z pewnością będzie hitem nadchodzącej imprezy sylwestrowej!
Roladki naleśnikowe z łososiem i szpinakiem:
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody gazowanej
1 jajko
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki szpinaku ( ilość po rozmrożeniu)
1 szklanka mąki tortowej
szczypta soli
2 łyżki oleju
150 g serka chrzanowego typu Almette
100 g łososia wędzonego na zimno

Przygotowanie:
Szpinak przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Czekamy, aż woda odparuje całkowicie i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. W międzyczasie do miski wlewamy wodę gazowaną i mleko. Wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i miksujemy. Nabieramy pół szklanki szpinaku i dodajemy go do miski. Całość miksujemy. Stopniowo dodajemy przesianą przez sitko mąkę, stale mieszając. Na samym końcu dodajemy 2 łyżki oleju i znowu miksujemy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni. Zawsze na pierwszy placek dajemy odrobinę oleju – na następne placki nie jest to konieczne. Usmażone placki zostawiamy do ostudzenia. Następnie na powierzchni naleśnika rozsmarowujemy serek chrzanowy i rozkładamy plastry wędzonego łososia. Zawijamy w rulon i kroimy w kawałki o grubości 2-3 cm. Przekąska jest gotowa do spożycia 😉 Smacznego!



Śledzie w sosie salsa
Może Ci się spodobać

Rewelacyjne ogórki małosolne
6 sierpnia, 2016
Kurczak po chińsku
28 sierpnia, 2021
Jeden komentarz
Anonimowy
wyglada wysmienicie napewno wyprobuje