
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Przedstawiam wam pysznego kurczaka w sosie słodko-kwaśnym.Na sklepowych półkach jest pełno takich sosów, lecz uważam, że lepiej smakuje domowej roboty. Nie jest to nic trudnego, a całość jest na pewno zdrowsza i o wiele smaczniejsza. I wiem co jem! 😉 Gorąco polecam wypróbować mój przepis!
Składniki:
1 duża marchewka
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
puszka ananasa
5 ogórków konserwowych
1 łyżka octu winnego
1 łyżka cukru
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
podwójna pierś z kurczaka
sól, pieprz, curry, papryka ostra
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni.
Resztę warzyw również kroimy w kosteczkę, przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy podsmażoną cebulę oraz ananasa (owoce razem z zalewą). Całość dusimy około 30-45 minut, aż wszystkie składniki zmiękną. W międzyczasie zabieramy się za mięso, które dokładnie myjemy, wycieramy papierowymi ręcznikami i kroimy w drobną kosteczkę. Kawałki kurczaka podsmażamy na patelni i doprawiamy solą, pieprzem, curry oraz ostrą papryką. Mięso przekładamy do garnka. Dodajemy ocet winny, cukier oraz przecier i dalej gotujemy przez około 10 minut, aż wszystkie smaki się wymieszają. Proponuję podawać z ryżem 😉 Polecam i życzę smacznego!

Może Ci się spodobać

Pączki pieczone
5 lutego, 2018
Knedle ze śliwkami
31 sierpnia, 2022
Jeden komentarz
Unknown
Wow! Fajny przepis. Zawsze chciałem zrobić domowy sos słodko kwaśny. Już nigdy nie kupię gotowego. Czy mam pytanie jedno. Czy zamiast kurczaka można użyć tofu ? Moja kobieta nie za bardzo przepada za mięsem…