kurczak w sosie słodko-kwaśnym
obiad

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Przedstawiam wam pysznego kurczaka w sosie słodko-kwaśnym.Na sklepowych półkach jest pełno takich sosów, lecz uważam, że lepiej smakuje domowej roboty. Nie jest to nic trudnego, a całość jest na pewno zdrowsza i o wiele smaczniejsza. I wiem co jem! 😉 Gorąco polecam wypróbować mój przepis!

Składniki:
1 duża marchewka
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
puszka ananasa
5 ogórków konserwowych
1 łyżka octu winnego
1 łyżka cukru
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
podwójna pierś z kurczaka
sól, pieprz, curry, papryka ostra

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni.
Resztę warzyw również kroimy w kosteczkę, przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy podsmażoną cebulę oraz ananasa (owoce razem z zalewą). Całość dusimy około 30-45 minut, aż wszystkie składniki zmiękną. W międzyczasie zabieramy się za mięso, które dokładnie myjemy, wycieramy papierowymi ręcznikami i kroimy w drobną kosteczkę. Kawałki kurczaka podsmażamy na patelni i doprawiamy solą, pieprzem, curry oraz ostrą papryką. Mięso przekładamy do garnka. Dodajemy ocet winny, cukier oraz przecier i dalej gotujemy przez około 10 minut, aż wszystkie smaki się wymieszają. Proponuję podawać z ryżem 😉 Polecam i życzę smacznego!

kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Jeden komentarz

  • Unknown

    Wow! Fajny przepis. Zawsze chciałem zrobić domowy sos słodko kwaśny. Już nigdy nie kupię gotowego. Czy mam pytanie jedno. Czy zamiast kurczaka można użyć tofu ? Moja kobieta nie za bardzo przepada za mięsem…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *