krokiety z wafli
obiad

Krokiety z wafli

Jakiś czas temu natknęłam się na przepis krokietów z wafli. Od razu wiedziałam, że muszę je zrobić i naprawdę szczerze polecam. W mojej kuchni na pewno jeszcze się pojawią, może przygotuje je na Wigilię i tym przepisem zaskoczę swoich bliskich. Krokiety z wafli przygotowuje się o wiele szybciej niż te tradycyjne, ponieważ nie musimy smażyć wcześniej naleśników. Zatem przygotowanie pysznych krokietów nie jest już takie pracochłonne, a efekt końcowy z pewnością Was zachwyci. Zapraszam do wypróbowania przepisu na krokiety z wafli, ponieważ naprawdę warto.

Składniki na krokiety z wafli (około 16 szt.):
4 wafle tortowe
800 g kapusty kiszonej
250 g pieczarek
1 cebula
3 jajka
około 2/3 szklanki bułki tartej do obtaczania
sól, pieprz
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki kminku

krokiety nowoczesne
krokiety z wafli przygotowanie
krokiety z wafli 3

Przygotowanie:
1. Pieczarki myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w drobną kosteczkę lub ścieramy na tarce na grubych oczkach. Pieczarki przekładamy na patelnię, czekamy, aż odparuje nadmiar wody i dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Całość podsmażamy chwilę, aż cebula się zeszkli. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
2. W międzyczasie kapustę kiszoną gotujemy z liściem laurowym oraz ziarenkami ziela angielskiego. Po ugotowaniu odcedzamy wodę, a kapustę łączymy z pieczarkami i cebulą. Farsz dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy również pół łyżeczki kminku.
3. Na wafle nakładamy porcje ciepłego, ale nie gorącego farszu i równomiernie go rozprowadzamy po całej powierzchni wafla. Wafle zostawiamy na 2-3 minuty, tak aby zmiękły i zawijamy je w rulon, a następnie każdy kroimy na 4-5 kawałków.
4. Krokiety maczamy w rozbełtanym jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Krokiety z wafli smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, z każdej strony. Smacznego!

krokiety z wafli 5

komentarze 4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *