Krokiety z wafli
Jakiś czas temu natknęłam się na przepis krokietów z wafli. Od razu wiedziałam, że muszę je zrobić i naprawdę szczerze polecam. W mojej kuchni na pewno jeszcze się pojawią, może przygotuje je na Wigilię i tym przepisem zaskoczę swoich bliskich. Krokiety z wafli przygotowuje się o wiele szybciej niż te tradycyjne, ponieważ nie musimy smażyć wcześniej naleśników. Zatem przygotowanie pysznych krokietów nie jest już takie pracochłonne, a efekt końcowy z pewnością Was zachwyci. Zapraszam do wypróbowania przepisu na krokiety z wafli, ponieważ naprawdę warto.
Składniki na krokiety z wafli (około 16 szt.):
4 wafle tortowe
800 g kapusty kiszonej
250 g pieczarek
1 cebula
3 jajka
około 2/3 szklanki bułki tartej do obtaczania
sól, pieprz
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki kminku
Przygotowanie:
1. Pieczarki myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w drobną kosteczkę lub ścieramy na tarce na grubych oczkach. Pieczarki przekładamy na patelnię, czekamy, aż odparuje nadmiar wody i dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Całość podsmażamy chwilę, aż cebula się zeszkli. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
2. W międzyczasie kapustę kiszoną gotujemy z liściem laurowym oraz ziarenkami ziela angielskiego. Po ugotowaniu odcedzamy wodę, a kapustę łączymy z pieczarkami i cebulą. Farsz dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy również pół łyżeczki kminku.
3. Na wafle nakładamy porcje ciepłego, ale nie gorącego farszu i równomiernie go rozprowadzamy po całej powierzchni wafla. Wafle zostawiamy na 2-3 minuty, tak aby zmiękły i zawijamy je w rulon, a następnie każdy kroimy na 4-5 kawałków.
4. Krokiety maczamy w rozbełtanym jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Krokiety z wafli smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, z każdej strony. Smacznego!
komentarzy 7
Iza
Ja robię takie ale z mięsem mielonym sa pycha
ela
Jak doprawiasz mielone?
Danusia
Czy te krokiety można mrozić?
Agnieszka
Ja nie mroziłam. Natomiast inne czytelniczki pisały, że mrożą takie krokiety.
Agata
Czy te waflowe krokiety 🤔😏 można podawać na zimno, po obsmażeniu, czy musi być na gorąco? Myślałam o Wigilii klasowej i córki w klasie… Nie bardzo je usmażyć- ewentualnie podgrzać w mikrofali 🤔🙃
Agnieszka
Można również je jeść na zimno, tak jak tradycyjne krokiety. Można je wcześniej usmażyć, a potem tylko odgrzać w mikrofali lub w piekarniku, też często sama tak robię. 😉
Ewa
Dobre też są ziemniakami i parowki