Sałatka z ciecierzycą
Sałatka z ciecierzycą składa się z wszystkich moich ulubionych składników. Przede wszystkim są to warzywa, które zawierają witaminy. Wzbogaciłem ją ciecierzycą konserwową, by była trochę bardziej syta. Całość jest polana delikatnym sosem 😉 Idealnie nadaje się do pracy, na drugie śniadanie lub po prostu jako dodatek do obiadu 😉
Składniki na sałatkę z ciecierzycą:
opakowanie dowolnego mixu sałat (około 140 g)
1 czerwona cebula
1 puszka ciecierzycy konserwowej
250 g sera feta
pół papryki czerwonej
pół papryki żółtej
2 pomidory lub kilka pomidorków koktajlowych
10 zielonych oliwek
Składniki na sos:
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego
1/2 łyżeczki cukru
łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz, oregano
Przygotowanie:
Sałatę lodową rozrywamy na drobniejsze kawałki. Wrzucamy do dużej szklanej miski. Następnie zabieramy się za pozostałe dodatki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Ciecierzycę dokładnie odsączamy z zalewy i dodajemy do sałatki. Pomidora kroimy w ćwiartki (lub w przypadku koktajlowych na pół), natomiast paprykę w drobną kosteczkę. Ser również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki dodajemy do miski. Przygotowujemy sos. W szklance mieszamy olej, ocet oraz przyprawy. Następnie tak przygotowanym sosem polewamy zawartość miski. Całość lekko mieszamy i gotowe 😉