ryba-po-grecku3
obiad

Ryba po grecku

Ryba po grecku to tradycyjna potrawa kuchni polskiej. W wielu domach gości na stole wigilijnym. U nas ryba po grecku jest szykowana nie tylko w wigilię, ale kiedy tylko mamy na nią ochotę, ponieważ bardzo lubimy to danie. Ryba po grecku to smażone filety ryby pod pierzynką duszonych warzyw: marchewki, selera, pietruszki oraz pora. Ryba po grecku jest doskonała na ciepło, ale równie smaczna na zimno. Najlepiej smakuje 2-3 dni po przygotowaniu, ze świeżym pieczywem. Bardzo polecam.

Składniki na rybę po grecku:
1 kg mrożonego fileta białej ryby lub 800 g świeżej np. mintaj, morszczuk, dorsz, miruna
ok. 1/2 szklanki mąki pszennej do obtoczenia ryby
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
duszone warzywa
4 średnie marchewki – 500 g
2 pietruszki – 300 g
kawałek selera – ok. 250 g
por – ok. 20 cm (biała i jasnozielona część)
4 łyżki przecieru pomidorowego
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka papryki słodkiej

ryba-po-grecku2

Przygotowanie:
1. Rybę rozmrozić, bardzo dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Rybę pokroić na mniejsze kawałki, posypać solą, pieprzem i odłożyć do miski.
2. Każdy kawałek ryby obtoczyć w mące i układać na rozgrzanej patelni. Rybę smażyć z obu stron na średniej mocy palnika, tak 3-4 minuty z każdej strony.
3. Warzywa obrać, umyć i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Pora umyć i pokroić w pół talarki.
4. Na dużą patelnię wlać cztery łyżki oleju i zeszklić pora. Następnie dodać startą marchewkę, pietruszkę i seler. Dodać też liście laurowe, ziele angielskie, po łyżeczce papryki słodkiej i soli oraz pół łyżeczki pieprzu. Wlać pół szklanki wody, całość wymieszać i przykryć pokrywą. Warzywa dusić na małej mocy palnika przez około 20 minut. Po tym czasie dodać cztery łyżki przecieru pomidorowego. Wymieszać i podsmażać jeszcze przez kilka minut już bez przykrycia.
5. W naczyniu ceramicznym ułożyć 1/3 duszonych warzyw, na warzywa wyłożyć kawałki ryby, na rybę resztę warzyw. Całość udekorować natką pietruszki. Rybę po grecku można podawać na ciepło oraz na zimno. Rybę można przechowywać w lodówce, pod przykryciem przez 4 dni. Smacznego!

ryba-po-grecku1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *