
Smażone śledzie w zalewie octowej
Smażone śledzie w zalewie octowej lub jak kto woli śledzie opiekane szczególnie kojarzą mi się z dzieciństwem i świętami. Mama zawsze robiła je na wigilię 🙂 Z racji takiej, że dawno nie jadłam takich śledzi, zadzwoniłam do mamy, spytałam o przepis i natychmiast zabrałam się do przygotowania tej przepysznej ryby. Mój mąż był bardzo zachwycony! 😉 Polecam!
Składniki na smażone śledzie w zalewie octowej:
1 kg tuszek śledziowych
sól
mąka do obtoczenia śledzi
Zalewa:
1 szklanka octu
3 szklanki wody
2 cebule
1 marchewka
3 liście laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
kilka ziarenek pieprzu

Przygotowanie:
Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą i dodajemy łyżkę soli. Zostawiamy je tak na 30 minut. Po upływie tego czasu rybę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Przekładamy je na cedzak, żeby usunąć nadmiar wody. Następnie oprószamy je solą z każdej strony i obtaczamy w mące. Śledzie smażymy z obu stron na rumiany kolor, na wolnym ogniu. Usmażone tuszki wykładamy na ręcznik papierowy, żeby usunąć nadmiar tłuszczu. W międzyczasie przygotowujemy zalewę. W garnku zagotowujemy ocet, wodę, sól, cukier, liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Marchewkę obieramy i kroimy w talarki. Do gotującej się zalewy dodajemy wcześniej przygotowane warzywa. Całość gotujemy jeszcze przez około 5-10 minut. Zalewę zostawiamy do przestudzenia. W słoiku układamy śledzie i zalewamy je przygotowaną zalewą. Wstawiamy je do lodówki na 48 godzin. Po upływie tego czasu zajadamy się pysznymi śledzikami 😉


Śledzie w sosie słodko-kwaśnym

Miodownik
Może Ci się spodobać

Makaron z krewetkami
8 września, 2021
Pieczony schab z żurawiną
17 grudnia, 2016